Gazdaság

A magyar fiatalok akkor sem tesznek félre, ha lenne rá lehetőségük

Kovács Antallal, az OTP vezérigazgató-helyettesével készített interjút a hvg.hu az OTP Öngondoskodási Indexének megjelenése apropóján. A felmérés eredményei szerint bár ismét nőtt a számuk, még mindig csak a magyarok 44 százaléka rendelkezik valamiféle megtakarítással.

Bár az öngondoskodás 15 éve téma, jelentős eredmények nem látszanak. Kovács szerint

az egy nagyon hosszú folyamat, amíg a szocializmusból örökölt gondolkodásmódot, miszerint az állam majd úgyis gondoskodik rólunk, átváltsuk egy öngondoskodási szemléletre.

Hozzátette: a felnőtt lakosság 75 százaléka semmilyen pénzügyi tanítást, tapasztalatot, tudást nem kapott. Pozitívum viszont, hogy a mostani szülők 80 százaléka már pénzügyi tudatosságra neveli a gyermekét.

A fiatalok megtakarítási hajlandósága sem mutat sok javulást, Kovács szerint bár a mostani generációnak több lehetősége van megtakarítani, de mégsem teszi.

A kutatásunk szerint a mai fiatalok akkor sem takarítanak meg, ha lenne erre pénzük – a 18-23 éves korosztályból minden negyedik ilyen. A mának élnek és szerintem el kell fogadni a fogadni a fiataloknak ezt a mentalitását, hiszen egyszer fiatal az ember, de közben erősíteni kell azt is, hogy mégis érdemes megtakarítani, aki képes rá, legalább az tegye meg. Havi 2500 forint is látható lesz hosszabb időtávon, jelentős megtakarítási összeg jöhet belőle össze

— mondta az OTP alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik