Gazdaság

Romolhat a családok helyzete, gond lehet a fizetőképességgel

A magyar háztartások anyagi helyzetéről megjelent legfrissebb jelentés szerint a Fizetőképességi Index a korábbi csúcsok után határozottan csökkent – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu cikke.

Arra hivatkoztak, hogy az idén 15 százalékkal esett az Intrum Fizetőképességi Index (IFI). Ez azért szokatlan, mert az IFI értéke az elmúlt időszakokban csúcsokat döntött, 2018 utolsó negyedévében 54,68, az idei első negyedévben 59,5 ponton állt. Az IFI idei második negyedéves értéke azonban már csak 50,8 pont lett.

  • Ez a mutató azt méri, mennyire képesek fedezni kiadásaikat a háztartások, mennyi pénzt tudnak félretenni vagy fogyasztási cikkekre költeni. Minél nagyobb az index értéke, annál nagyobb elkölthető jövedelemmel rendelkeznek a háztartások.

A cég vezérigazgatója, Felfalusi Péter hangsúlyozta: friss számaik alátámasztják azokat a prognózisokat, amelyek szerint a növekedés lassulására számíthatunk a következő években. Nem zárta ki azonban, hogy addig még akár újra javulhat is a mutató. A mostani romlás mögött ugyanis a behajtócég szerint nemzetközi folyamatok és a hitelállomány növekedése áll. Utóbbit amúgy még üdvözlik is (nem csoda, végső soron ez hozhatja majd a társaságnak az újabb üzleteket). Mint leírták: ez az Intrum kutatása szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy a lakosság jelentős része visszafizette korábbi tartozásait, és ismét hitelképessé vált.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik