Gazdaság

Kiszámolták, mennyi pénzt veszíthet Nagy-Britannia a Brexittel

2029-ig 70 milliárd fontot (körülbelül 26 600 milliárd forint) veszíthet Nagy-Britannia az Európai Unióból való kiválással — erre jutott a független Nemzeti Gazdasági és Szociális Kutató Intézet (NIESR) a BBC cikke szerint.

A kutatóintézet azt vizsgálta meg, hogy hogyan hat a kiválás Nagy-Britannia gazdaságára. Állításuk szerint 10 éves időtávlatban 3,5 százalékkal fog esni a közösség GDP-je ahhoz képest, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna.

Ez az egyik első becslés arra vonatkozóan, hogy a gazdaság miként fog viselkedni, ha a Brexit az új, Boris Johnson-féle megállapodás keretei szerint zajlik le. A kilépés eddig ismert feltételeiről itt olvashat bővebben:

Elfogadták a megállapodást a brexitről az EU-csúcson
Amit nagyszerű új megállapodásként jellemzett a brit miniszterelnök.

A Kincstár azonban óvatosságra intett a NIESR megállapításaival kapcsolatban, szerintük ugyanis  „ambiciózusabb” megállapodást terveznek az EU-val, mint amiből a kutatók kiindultak.

A Kincstár szóvivője úgy fogalmazott:

A mi célunk egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unióval, amely ambiciózusabb, mint az a hagyományos szabadkereskedelmi paktum, amelyre a NIESR alapozta megállapításait.

A kutatók egyik fő megállapítása az, hogy bár a Johnson-féle feltételek csökkentenék a rendezetlen kiválással járó kockázatokat, ugyanakkor megakadályozzák az unióval való szoros kereskedelmi együttműködést. A NIESR szerint a bizonytalanság megszüntetése érdekében kötött vám- és kereskedelmi megállapodás

akadályozná az áruk és szolgáltatások kereskedelmét a kontinenssel, és az Egyesült Királyság minden régiója rosszabb helyzetbe kerülne, mintha az Egyesült Királyság az EU-ban maradna.

A jelentés szerint a mostani szabadkereskedelmi megállapodás kedvezőtlenebb a britek számára, mint Theresa May tavalyi egyezsége. A BBC kiemeli: az 1938-ban alapított NIESR nem rendelkezik pártpolitikai kapcsolatokkal, az Egyesült Királyság legrégebbi független gazdasági kutatóintézete.

A NIESR tanulmánya különféle Brexit-forgatókönyveket modellezett, eszerint a brit gazdaság 5,6 százalékkal zsugorodna a megállapodás nélküli kilépés esetén az EU-ban való maradáshoz képest.

Kiemelt kép: Wiktor Szymanowicz/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik