Gazdaság

A minisztérium keze is benne van, hogy ilyen drága lett a szőlő a piacokon

Az agrártárca az idén május végén adta ki az úgynevezett zöldszüret rendeletet, ami azt jelenti, hogy pénzt adnak azoknak a gazdáknak, akik még zölden levágják várható szőlőtermésüket, az adott területen az egészet – írta a figyelmet az Azénpénzem.hu. A zöldszüret tehát biztos bevétel a gazdáknak, és elvileg arra lehet jó, hogy a túltermelésnek elejét vegyék.

A támogatás iránti kérelmet június 11-ig lehetett a Magyar Államkincstárhoz benyújtani, a zöldszüretet 2019. június 24. és július 10. között kellett elvégezni, a kifizetések pedig 2019. november 15-ig történnek meg. Az összeg hektáronként 300 ezer forinttól 1,1 millió forintig terjedhet. Végül körülbelül 5200 hektárt szedtek le még zölden, ami az ország hivatalos borszőlőtermő területének majdnem a 8 százaléka. A gond az, hogy tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is.

A Varga Pincészet tulajdonosa a portálnak azt mondta, a badacsonyi gazdák levélben tiltakoztak a zöldszüret ellen. Indokaik egyike éppen az volt, hogy a sok vagy kevés kérdése mindig csak a szüret végén válaszolható meg, és nemcsak nálunk, hanem a nemzetközi piacokon is.

  • A vásárcsarnokokban pedig a legolcsóbb hazai szőlő fogyasztói ára is mintegy 45 százalékkal magasabb most októberben, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt.

Viszont a termelői felvásárlási áraknál úgy tűnik nem tapasztalható ármelkedés, erről írt például a Magyar Mezőgazdaság, a Heol.hu és a Teol.hu is.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik