Gazdaság

Lesznek nyugdíjasok, akik 33 ezer forintot kapnak novemberben

A nyugdíjprémium mellett az éves nyugdíjkiegészítés is novemberben érkezik — erről beszélt az ATV Start című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő.

A nyugdíjprémium a 22 ezer forintot, a kiegészítés pedig a 11 ezer forintot is elérheti, így lesznek olyan nyugdíjasok, akik 33 ezer forint pluszhoz jutnak novemberben.

Svájci indexálás esetén ugyanakkor – egyes számítások szerint – akár 4-5 százalékkal is magasabb emelést kaphatnának az idősek.

A nyugdíjszakértő elmondta: a prémiummal kapcsolatban az egyik legnagyobb újítás, hogy azok is megkapják majd, akik idén vonultak nyugdíjba. A maximális 22 ezer forint azoknak jár, akiknek ellátása egyébként is meghaladja a 80 ezer forintot, akiknek ennél kevesebb, azok picit kevesebbet kapnak.

Közben a nyugdíjkiegészítés is jár, miután az idei emelés mértéke is alacsonyabb volt, mint a tényleges infláció. Nem mindig volt azonban ez így, hiszen egy ideig a felültervezés volt jelen még az Orbán-kormányban is, amivel pedig többet kaptak. Az átlagnyugdíjra vetítve ez nagyjából 11 ezer forintra esik, de ezt mindenki úgy számolhatja ki, hogy a saját ellátásának veszi nagyjából a 8 százalékát.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik