Gazdaság

Van megoldás, ha nem jött össze a szolgálati idő a nyugdíjhoz

Az a belföldi személy, aki még nem saját jogú nyugdíjas, és nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, például nem dolgozik, vagy külföldi munkaviszonya nem vehető figyelembe a nyugdíj megállapításánál,  24 százalékos mértékű nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet a nyugdíjbiztosítási szervvel. A fizetendő járulék összege idén havonta minimum 35 760 forint, természetesen ettől magasabb összeg is vállalható — szúrta ki Dávid Ferenc, a Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetőjének Behir.hu-n megjelent cikkét a Napi.hu.

Egy ilyen megállapodás  akkor jöhet jól, ha valaki hosszú évekig nem dolgozott és időskorban emiatt nem jutna az állami nyugdíjhoz, aminek feltétele a teljes ellátás esetében 20 év szolgálati idő, míg a résznyugdíj is csak 15 év munkaviszony után állapítható meg.

Ez sem jelenti azt, hogy valaki automatikusan megkapja a nyugdíját: az a korhatár betöltésétől jár. Nők esetében természetesen a 40 éves kedvezmény igénybe vehető. Kizárólag szolgálati idő szerzése céljából megállapodást köthet az az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy is, akinek részére az öregségi nyugdíjat kizárólag azért nem lehet megállapítani, mert a szolgálati ideje nem éri el a 20 évet, öregségi résznyugdíjra való jogosultság esetén a 15 évet.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik