Gazdaság

Mészáros Lőrinc kedvenc jachtja jó nagy pofont adott a légkörnek

A G7 cikke szerint Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos kedvenc jachtja, a Lady Mrd augusztus közepe és szeptember első hete között lényegében fel-alá cirkált az Adriai-tengeren, alig volt olyan nap, amikor nem futott ki. A lap ennek apropóján nézte meg a luxushajó dízelfogyasztását.

A lap számításai szerint a hajókázás nem volt olcsó mulatság, csak üzemanyagra 5,6 és 7,2 millió forint közötti összeget költhettek el. A tényleges szám valószínűleg nagyobb lehet, egy ilyen jacht fogyasztása ugyanis nagyban függ a sebességtől, márpedig a Lady Mrd-nél jellemzően elég rendesen nyomták a gázt. A Benetti Crystal 140-es típusú hajó a hivatalos leírása szerint 15 csomó körüli sebességre képes, a Mészáros Lőrinc által kedvelt úszó szálloda pedig a legtöbbször 13 csomó környéki tempóval haladt.

Mészáros Lőrinc kedvenc magánrepülője odarepült Mészáros kedvenc jachtjához
Pénteken az Adriára repült a 17 milliárdos Bombardier, épp oda, ahova pár napja beérkezett a 6 milliárdos hajó is.

A Lady Mrd leírásában pontos fogyasztási adatok nem szerepelnek, de a megadott adatokból viszonylag egyszerűen kiszámolható, hogy az utazási sebességként említett 11 csomóval nagyjából 160 litert használ el egy óra alatt a hajó. Más források ugyanerre 200 litert írnak, azaz a tényleges fogyasztás ilyen tempónál valahol 1,6 és 2 hektoliter között lehet. A sebesség növelésével azonban egyre meredekebben emelkedik az elégetett üzemanyag mennyisége: a maximális fordulaton már alsó hangon másfélszer.

A lap hozzáteszi: a 6–7 milliárd forint értékű Lady Mrd nem is tartozik a nagyobb fogyasztású szuperjachtok közé. A Benettinek is van a Chrystal 140-esnél csak picit nagyobb luxushajója, ami már majdnem 500 liter fogyaszt el egy óra alatt, kevesebb mint 30 kilométeren. Magyarul,

ha valaki egy ilyen járművet egyetlen órára kibérel, annyi üzemanyagot használ el, mint egy átlagosan kihasznált kisebb dízelautó nagyjából fél év alatt.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik