Gazdaság

Ha így haladunk, a magyar minimálbér lesz a legalacsonyabb az EU-ban

Nemrégiben derült ki, hogy a lengyel kormány a tavaly nyáron javasoltnál is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményezett, aminek értelmében jövő év elejétől bruttó 2600 zloty — 198,6 ezer forint —  lesz a minimálbér, az Mfor.hu ennek apropóján nézte meg, hogy régiós összehasonlításban hogyan áll Magyarország a minimálbér-emeléssel.

Summázatok szerint rosszul: míg régiós országok igyekeznek kitörni az olcsó munkaerő, alacsony bérek világából, a magyar kormány még mindig ezt a mintázatot követi.

Emlékeztetnek, hogy július végén derült ki a szlovák munkaügyi minisztérium javaslata, mely szerint a mostani 520 eurós minimálbér 580 euróra emelkedne, hosszabb távon pedig szeretnék elérni, hogy az átlagbér 60 százalékának megfelelő összeg legyen a bérminimum. A lap szerint a román és idővel a horvát minimálbérhez képest is leszakadhat, aminek következménye, hogy nemcsak a régióban, de az Unióban is a magyar minimálbér lehet a sereghajtó.

Csehországban a lap szerény 4 százalékos emelésre utaló információt talált, melynek végén 518 euróról 542-re nőhet a kötelezően adandó legkisebb bér. Romániában a tervek szerint 446 euró után jövőre 475-öt kaphatnak az érintettek, ám a javaslat szerint 2020 októberében újabb emelés van kilátásban. A KPMG Minimum Wage Survey elemzése alapján arról írnak, hogy eltérő mértékben adóztatják a vizsgált országok a minimálbéreket:

  • A legnagyobb mértékű elvonás Romániában terheli a kötelező legkisebb bért, a bruttó 41,5 százalékát veszi el az állam különféle adók és járulékok formájában.
  • Magyarország 34 százalékos mértékben terheli a fizetéseket.
  • A lengyeleknél 21, a szlovákoknál 16, a cseheknél pedig mindössze 14 százalékos az elvonás mértéke.

Az Mfor egy ennél is megdöbbentőbb adatot is közöl: vásárlóerő-paritáson mérve a magyar minimálbér a sereghajtó a régióban. Noha nominálisan alacsonyabb a román nettó minimálbér, az érintettek többet tudnak vásárolni belőle, mint a magyarok idehaza.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik