Nagyvilág

A magyarok keresnek a legrosszabbul a régióban

Bér a kormány tagjai sokszor és szívesen beszélnek a magyar fizetések emelkedéséről, de arról már ritkábban esik szó:, hogy a térség más országaiban továbbra is dinamikusabban nőnek a bérek — írta meg a Népszava.

Mint írják:

a minimálbér és az átlagbér változatlanul itt a legalacsonyabb a régióban.

Míg például az átlagbér a V4-es országok között között éllovas Csehországban 932 euró, itthon csak 701 euró. Hasonló a helyzet a minimálbérnél, amely Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig 432 euró. Akkor sem változik jelentősen a sorrend, ha egyes szakmák béreit vetjük össze: a járműgyártásban dolgozók magyarok átlagbére a legalacsonyabb, 1118 euró, a listavezető Csehországban 1398 eurót visznek haza az ágazatban.

A pedagógusok átlagbérével viszont sikerül elmozdulni a lista utolsó helyéről. Ha nem is sokkal, de Lengyelországban (655 euró) még a magyar tanároknál (709 euró) is rosszabb a pedagógusok bére. A mozdonyvezetők 1047 eurós átlagbérével második helyre kerül Magyarország.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) újra és újra előhozza megoldási javaslatát, amellyel szerintük el lehetne érni a hazai bérek színvonalának javulását, és így meg lehetne állítani a fiatal szakemberek nyugatra vándorlását. Egy a megoldási ötletek közül lengyel példa. Mint az Kordás László MASZSZ-elnök a lapnak elmondta: Lengyelországban augusztus elsejétől a 26 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót  fizetniük, ami már komoly visszatartó erő lehet a külföldi munkavállaláson gondolkodóknak. Kordás szerint Magyarországon is szükség lenne az adórendszer megváltoztatására, mert az egykulcsos szja is közrejátszik abban, hogy nemzetközi felmérések sorra hozzák ki az alacsony magyar életszínvonalat mutató adatokat.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik