Gazdaság

Minimum 10 százalékos béremelést vár a mérnökszakszervezet jövőre is

Kivárhat a versenyszféra az őszi bértárgyalások megkezdésével, a vállalatok zöme ugyanis a sokak által előrejelzett gazdasági visszaesés miatt a harmadik negyedéves makrogazdasági mutatókat megismerve ülhet azstalhoz – mondta a Magyar Nemzetnek a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke, Buzásné Putz Erzsébet.

Felidézte: több vállalatnál két évre, tehát 2019-re és 2020-ra is megállapodtak a munkáltatóval a bérfelzárkóztatásról. Példaként említette a Mercedest, ahol 2020-ban átlagosan 13 százalékkal nő a bruttó fizetés, ez pedig azért is kedvező, mert az autóiparban már itthon is tapasztalható visszaesés miatt nehezebb lett volna kialkudni hasonló keresetemelést. Több vállalatnál pedig arról döntött a munkáltató és az érdekképviselet, hogy év közben – ahol szükséges – bérkorrekcióban állapodhatnak meg. Buzásné Putz Erzsébet kiemelte: az MTSZSZ már jelezte a bértárgyalások megindítását azokon a helyeken, ahol januártól – s nem az új üzleti évtől – esedékes a fizetésemelés.

Irreális kéréseket nem fogalmaznak meg a munkaadók felé, ugyanakkor úgy látják, elengedhetetlen a további, érdemi bérfelzárkóztatás. Az idén már az inflációval is számolni kell, emellett az autóiparban mutatkozó folyamatok következménye sem látható még. Ennek ellenére mindenhol két számjegyű azaz legalább 10-12 százalékos bérrendezést tartanak elfogadhatónak 2020-ban is – nyomatékosította az elnök. Emlékeztetett: 2018 végén a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emeléséről állapodtak meg a szociális partnerek 2020-ra is. Emellett a korábbiaktól eltérően nyolcszázalékos bérajánlást is megfogalmaztak, így elfogadhatatlan, ha ennél alacsonyabb lenne a 2020-as bérrendezés.

Kiemelt kép: MTI / Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik