Gazdaság

Horrordrágulást tapasztalhat, aki új lakást előlegezett le

A lakásfejlesztési boom-mal párhuzamosan egyre több horrorsztorit lehetett hallani a pórul járt újlakás-vásárlókról. Voltak akiknek „csak” a csúszásokból adódott probléma, de olyanok is, akiket a fejlesztő döntés elé állított: vagy visszakapják a hónapokkal, évekkel ezelőtt befizetett összeget és lakás nélkül maradnak, vagy a korábban leszerződött összegen felül még fizetnek annyit, amennyi mellett a fejlesztőnek kijön a matek és hajlandó megépíteni a lakást, illetve a régi vásárlónak értékesíteni és nem egy újnak eladni, aki többet fizet – írja a Portfolio.hu.

Az első esetben általában ellehetetlenülésre hivatkozva mondja fel a fejlesztő a szerződést, a „majdnem vásárlók” ekkor ugyan idővel visszakapják a befizetett összeget, de kamatmentesen. Így az elmúlt 2-3 éves lakásáremelkedés után szerencséjük van, ha egy valamivel nagyobb mint fele akkora új lakást ki tudnak fizetni ugyanabból az összegből. Nem mellesleg ismét hónapokat, vagy éveket várhatnak arra, hogy a második körben lefoglalt lakás elkészüljön. A másik esetben 20-30 százalékot ráfizetnek az eredeti összegre, bízva abban, hogy ezek után már nem lesz újabb kikötés mielőtt átvehetnék az új lakásukat.

A cikkben megemlítik az Indexre hivatkozva, hogy nemrég egy IX. kerületi lakópark kapcsán merültek fel problémák, a vevők dönthettek, hogy semmissé válik a szerződés és visszakapják a két évvel ezelőtt befizetett összeget, vagy ha ráfizetnek a korábbi vételárra elvileg átvehetik a lakásokat. A projekt érdekessége, hogy ha összehasonlítjuk a tavaly őszi és az idei kínálati árakat az adott lakásoknál ebben a projektben akár 20 millióval magasabb árakkal találhatták magukat szemben a lakásvásárlók.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik