Gazdaság

Így lehet milliókat keresni a lakáskiadással

Ha valaki nem saját célra vásárol lakást, hanem kiadásra, választhat, hogy

  • rövid távra adja ki az új szerzeményt, ez esetben a vásárlásnál érdemesebb a belső kerületekre koncentrálni, vagy
  • inkább valamelyik külső kerületben vásárol alacsonyabb vételáron, és hosszú távra keres bérlőket.

A Portfolio.hu megnézte ezt a két eshetőséget, a VII. és a XIV. kerületben, hogy kiderüljön vajon mekkora különbség van a vételi árakban és a havi bevételekben.

Arra jutottak, hogy

  • a VII. kerületben megvásárolható új lakások átlagos négyzetméterára alapján 78 százalékkal drágábban lehet itt lakást venni, mint Zuglóban. Ehhez képest
  • a rövid távú lakáskiadásból a turizmus szempontjából legrosszabb februári időszakban 11 százalékkal magasabb bevétel érhető el (sőt, mivel új lakásról van szó ennél még nagyobb lehet a különbség), a legforgalmasabb augusztusi hónapban pedig mintegy 97 százalékkal. Vagyis néhány kiemelt hónapban akár a hosszú távú bérleti díj kétszeresét is meg lehet keresni a rövid távú kiadással.

Fontos azonban hozzátenni, hogy az utóbbi esetén a kockázatok is magasabbak, illetve többet kell foglalkozni a kiadással kapcsolatos teendőkkel. A 2-300 ezres bevételhez pedig egy központi elhelyezkedésű lakásra van szükség, ami maga után vonja, hogy a befektetési összegnek is nagyobbnak kell lennie, mintha a XIV. kerületben venne valaki lakást, vagy esetleg az alapterületben kell kompromisszumokat hozni.

Kiemelt kép: MTVA / Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik