Gazdaság

Alkudozna a korrupció miatti büntetés összegéről a kormány

A kormány arra készül, hogy lealkudjon az uniós büntetésekből. A reménytelen számlákat már ki sem küldik Brüsszelbe, a költségvetés inkább lenyeli ezek költségét — írta meg a Népszava.

Ahogyan elsőként beszámoltunk róla: májusban magyar delegáció utazott Brüsszelbe, hogy megkísérelje lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat. Értesülésünk szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

Szégyenprojektek miatt bünteti Brüsszel Magyarországot több mint 100 milliárd forintra
Mészáros-projektek miatt több mint 20 milliárd forint büntetés néz ki, de az uniós pénzosztó csúcsszervezet, a Miniszterelnökség is durván 3 milliárd forint támogatást bukik el.

A lap szerint korábban Lázár János, még Miniszeterelnökséget vezető miniszterként alkudozott a büntetés mértékéről, azonban a jövőben Varga Judit igazságügyi miniszeter tárgyalhat ezügyben az Európai Bizottsággal. Mint írják: az új miniszter fogadtatása aligha lesz szívélyes a belga fővárosban, hiszen a Reutersnek azt nyilatkozta,

a magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós finanszírozást.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik