Gazdaság

Kínai a legtöbb külföldi lakásvásárló Budapesten

A belső kerületekben 26 százalék a külföldi ingatlanvásárlók aránya.

Tavaly közel 7300 olyan ingatlan-adásvétel történt Magyarországon, amelynél külföldi magánszemély volt a vásárló – írja a Portfolio. A külföldiek költésének súlya a magyar lakáspiac teljes forgalmát tekintve nem számottevő – mintegy 2,3 százalék, ám Budapesten eléri a 12, a belső kerületekben pedig a 26 százalékot. Az erős külföldi aktivitás nagyban hozzájárul, hogy ezeken a területeken elszakadjanak a lakásárak a város, vagy az ország más területein jellemző átlagáraktól.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a külföldi vásárlások 41,6 százaléka történt Budapesten, a vidéki vásárlások nagy része pedig Nyugat- és Dél-Dunántúlon összpontosult. A legaktívabb külföldiek a budapesti lakáspiacon a kínaiak, akik több mint 1000 lakást vásároltak a fővárosban tavaly; országosan a németek, kínaiak, románok vannak legtöbben.

A lakást vásárló külföldiek vidéken átlagosan 13,5 millió forintot költöttek, Budapesten ez az összeg meghaladta a 40 milliót. A külföldi vásárlók átlagéletkora 47 év – a Svájcból, Hollandiából, Németországból érkezők idősebbek, a szlovákok és kínaiak fiatalabbak. (Illusztráció: MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik