Gazdaság

Fél éve nem lehet adókártyát kapni, a NAV szerint minden rendben

A Kertész utcai NAV irodában pofán röhögtek rögtön, amikor elmondtam, hogy nem jött meg az adókártya. Majd utána az ügyintéző kedvesen elmagyarázta, hogy 3-4 hónapig ebben az országban senkinek nem lesz adókártyája

– mesélte el áprilisi élményeit egy olvasónk, aki már februárban befizette az új kártya 3000 forintos díját, de a mai napig nem kapta azt kézhez.

Az adókártya helyett kiállított igazolás vagy pusztán az adószám sok esetben elegendő ügyintézéshez, de olvasónknak nem volt szerencséje, mert egy hivatalos ügy elintézéséhez kifejezetten az adókártyáját kérték, amit immár lassan fél éve nem kap meg.

Az eset nem egyedi, nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg nem lehet adókártyához jutni Magyarországon.

Hivatalos tájékoztatót a mai napig nem kapott olvasónk, mások, akik hasonló cipőben járnak viszont kaptak egy levelet a NAV-tól, amiben le van írva, hogy akadozik az adókártyák kiállítása.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Megkerestük a NAV sajtóosztályát, hogy magyarázzák meg, miért nem lehet adókártyához jutni hónapok óta, de konkrét választ nem adtak. Sőt, azt írták, hogy nincs probléma:

Az adóigazolványok gyártása jelenleg folyamatos, fennakadás nem tapasztalható

– kezdte válaszát a sajtóosztály. Majd valamiért megjegyzik, hogy „az adóigazolványok gyártását biztonsági követelmények miatt nem a NAV, hanem külső nyomdai szolgáltató végzi”.

Ezt azért tarthatták fontosnak kiemelni, mert információink szerint azzal a céggel szűnt meg a szerződése a NAV-nak, ahol nyomtatták a kártyákat, és úgy tűnik, hónapok óta nem sikerült megoldani ezt a helyzetet.

„A nyomdai szolgáltató egyidejűleg állítja ki az új igényléseket és a gyártás korábbi szünetelésével érintett adóigazolványokat, utóbbiak halasztott kiadása 2019 július közepéig befejeződik” – magyarán a NAV is elismerte, hogy voltak problémák, de ezek állítólag már megoldódtak. Ugyanakkor többen is azt mondták nekünk, hogy még mindig nem kapták meg az adókártyájukat, és a NAV-irodákban továbbra türelmet kértek tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik