Gazdaság

Még több mint 45 ezer működő cégnek nincs cégkapuja

A cégkapu használata elvileg tavaly januártól kötelező, a cégek és a különböző szervek számára is. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) Facebook-oldalán azt írta a Credit Online-tól kapott adatok alapján, hogy 2019 június 20-án a cégek 8 százaléka még mindig nem rendelkezik cégkapuval. Vagyis több mint 45 ezer működő cégnél nincs meg még a kötelező cégkapu. Ami kvázi olyan, mintha nem lenne a cégeknek postaládájuk.

Ez a helyzet az egyesület szerint sürgős kormányzati intézkedést igényel, és erre már nem először hívják fel a figyelmet.

Több sebből vérzik

Elvileg új cég már egy ideje nem alakulhatna meg cégkapu nélkül, de még ez is előfordul. A másik gond az MKOE szerint, hogy a cégkapu elbírálási folyamatos egy vállalat, a NISZ Zrt. végzi, így a hibás döntést nem lehet hatóság eljárásban vizsgálni. Problémát jelent még az is, hogy a cégkapunál nincs együttes cégjegyzés, illetve az üzenetek – pedig a jogszabály ezt nem írja elő – 30 nap után eltűnnek. Így egy új cégkapumegbízott nem láthatja a „múltat”, mert archívumot a NISZ Zrt. nem tart fenn.

A cégkapu számos alapvető funkciót nélkülöz, például nem lehet látni, hogy a jogosultak közül ki és mikor töltötte le a küldeményt. A legfontosabb azonban az üzenetek szűrése lenne, ami még gyerekcipőben jár. Így az elektronikus ügyintézésre leginkább fogékony könyvelők se vállalnak – ellenérték fejében – cégkapu-kezelést. 

Nem véletlen az sem, hogy a NAV még nem tette kötelezővé a cégkapus beküldést az adóbevallásoknál, beadványoknál.

A NAV (felmentéssel) korábban bejáratott elektronikus csatornáit használja a cégkapu helyett. Novemberben még úgy volt, hogy idén januártól már a NAV is használja a cégkaput, sőt, csak azon keresztül intézhetik a cégek adós ügyeiket, de aztán mégsem lett ebből semmi. Más szervek közül vannak, akik még mindig postai levelet küldözgetnek, például a kormányhivatalok, tudtuk meg könyvelőktől. Pedig a koncepció az volt, hogy mindent elektronikusan lehet és kell majd intézni, flottul, gyorsan, gördülékenyen.

A civil szervezeteknek is kell cégkaput nyitniuk

A kb. 60 ezer működő civil szervezet között – a cégekhez képest – még rosszabb lehet az arány, azonban ezt csak becsülni lehet, mert a cégkapu adataik nem szerepelnek a bírósági névjegyzékben. Az MKOE tagjainak tapasztalata alapján a civil szervezetek fele továbbra sem rendelkezik cégkapuval.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik