Gazdaság

Sok fideszes is úgy érzi, hogy nehezebb pártatlanul tájékozódni

A Népszava megbízásából készített felmérst a Publicus Intézet a magyarok közéleti tájékozódási szokásairól. Eszerint a rendszeresen közéleti ügyekben tájékozódó megkérdezettek 63 százaléka érzi úgy, hogy ha valaki ma pártatlanul akar tájékozódni Magyarországon, akkor több erőfeszítést kell tennie, mint pár éve.

A kutatók szerint még még a Fidesz-támogatók 39 százaléka is ezen a véleményen van, ami azt jelzi: a kormánypárti médiumok „homogén valósága” a hatalom híveit sem elégíti ki.  Legnagyobb, 96 százalékos arányban az MSZP hívei szerint durvult el a tájékoztatási helyzet, de a bizonytalanok 65 százaléka is így vélekedik.

A megkérdezettek 52 százaléka szerint a kormányzat és a Fidesz számára kedves témák vannak túlsúlyban a politikai hírekben.

A Népszava cikke szerint a Fidesz-szavazók 46 százaléka érzékel kormányzati túlsúlyt a politikai hírekben, miközben 35 százalékuk gondolja úgy, hogy az ellenzék túlreprezentált ezekben az anyagokban. Ez a percepció egyrészt a folyamatos ellenzéki túlsúlyról szóló kormányzati kommunikációnak köszönhető, másrészt annak, hogy a hatalom-közeli orgánumok gyakorta hivatkoznak – kritikus kontextusban – balos médiumokra, illetve negatív híreikben túlteng az ellenzék — magyarázza a Népszava.

Kiemelt kép: M1 Híradó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik