Gazdaság

Fontos banki határidő jár le június 26-án

Írtunk róla, hogy tömegesen zárolhatják a bankszámlákat június végén, ha az ügyfelek nem tesznek eleget kötelező adategyeztetési kötelezettségüknek. Pár napja kétmillió bankszámla volt még ilyen szempontból veszélyben a Pénzügyminisztérium figyelmeztetése szerint.

Most a Pénzcentrum.hu-nak az MKB foglalta össze, lakossági ügyfeleiknél mikor van szükség adategyeztetésre:

  • Amennyiben a banknál nyilvántartott, korábban megadott azonosító adatok bármelyikében (pl.: név, levelezés cím, okmányszámok) változás következett be, arra kérik ügyfeleiket, hogy keressék fel legközelebbi fiókjukat, ahol elvégzik a változások átvezetését.
  • A hatályos jogszabályok kötelezővé teszik a bankok számára, hogy ügyfeleik azonosító okmányiról másolatot készítsenek. Amennyiben ügyfelük számlanyitása alkalmából – az akkori jogszabály nyújtotta lehetőséggel élve – nem járult hozzá a másoláshoz, kérik, hogy keresse fel legközelebbi bankfiókjukat, ahol elvégzik az okmányok másolását, vagy okmánymásolatait küldjék el a bank részére e-mailben, vagy postán.

Felhívták rá továbbá a figyelmet, hogy a 2019. június 26-i határidőt megelőző, valamint a számlazárolásokat követő hetekben fiókjaikban jelentősen megnövekedhet a várakozási idő, illetve kérték, hogy az ügyfelek postai és elektronikus küldeményeiket is időben indítsák, lehetővé téve a bank számára, hogy a határidő lejártáig feldolgozhassa azokat.

Ha valaki azt hinné, mindez csak az MKB ügyfeleit érinti, téved, ugyanis:

Június végéig mindenkinek fel kell keresnie a bankját
Adataink valóságtartalmáról kell nyilatkoznunk.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik