Gazdaság

Kétmillió magyar bankszámla még mindig veszélyben van

Június 26-ig pótolhatóak a hiányzó ügyféladatok a pénzintézeteknél, biztosítóknál, azaz a mintegy kétmillió, eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának több mint két hete van a pótlásra – figyelmeztetett a Pénzügyminisztérium. A tárca felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben az azonosítás nem történik meg, június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek, illetve az egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait.

A PM emlékeztetett, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának hatékony megakadályozása érdekében a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. A pénzintézeteknek két évük volt az adategyeztetésre. A határidő közeledtével a bankoknak is célszerű erősíteni tájékoztatási tevékenységüket annak érdekében, hogy az eddig el nem ért ügyfeleik is pótolhassák hiányzó adataikat – hangsúlyozta a tárca.

A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik