Gazdaság

Tiborcz István üzlettársának 10 milliárdos biznisz jutott Dubaiban

Nettó 10,6 milliárd forintért építheti meg Dubaiban a magyar expo-pavilont a WHB-Épkar Építőipari Kft. – derül ki a szerződésből, amelyet május végén írt alá a megrendelő állami idegenforgalmi csúcscég, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. 2020-ban lesz a világkiállítás, a megbízás azonban 2021. október közepéig szól, mert a tervezés és kivitelezés feladatát elnyert WHB-Épkarnak kell gondoskodnia a pavilon elbontásáról is.

A WHB-Épkar

  • a kiviteli tervezést 379,578 millió,
  • a kivitelezést 9,459 milliárd,
  • a műszaki karbantartást 235 millió,
  • a bontási munkákat 488 millió forintért vállalta el.

A pavilonépítő/bontó cég a Paár Attila milliárdos fő érdekeltségének, a West Hungária Bau Kft. (WHB)  és a Szeivolt család tulajdonában álló Épkar Építőipari Kft. közös vállalkozása. A WHB egyike a közpénzes óriásmegrendeléseket rendre nyerő cégeknek, mostanára évi 50 milliárd forintos forgalmú építőipari vállalkozássá duzzadt. Paár Attila reflektorfénybe akkor került, amikor a miniszterelnök vejét megszabadította kínossá vált Elios-érdekeltségétől és a G7 számítása szerint még 3 milliárd forintot fizetett is érte.

A dubai világkiállításon történő magyar megjelenésre a kormány határozata szerint 20,941 milliárd forintot szánnak,

az összeg az építésen és bontáson kívül a bemutató szervezését is tartalmazza. A magyar pavilon a költségek bő felét teszi ki, a tervek szerint 1828 négyzetméteres lesz, a víz, valamint a fenntarthatóság jegyét hordozó, az országimázs erősítésére szolgáló szimbolikával rendelkezik majd.

A kormány a Dubai Expoval bizonyosan megdönti a milánói világkiállítás Sámándobjával felállított csúcsát, pedig már az is kiverte a biztosítékot.  Szőcs Géza egykori kulturális államtitkár, majd expóbiztos 2015-ben 5-6 milliárd forintra tette az expo teljes, a pavilon hazaszállításáig értendő költségeit, tavaly azonban már 8-9 milliárd forintról szóltak a sajtóhírek. A pavilon építésére 2,3 milliárd forintot szánt a kormány, a programokra 2 milliárdot adott, majd ezt megfejelte 900 milliós pótköltségvetéssel, végül 1,1 milliárdot kanyarítottak ki arra, hogy az épületet Karcagra szállítsák és újonnan felépítsék.

Sárkány Sándor, a Sámándob tervezője akkoriban nyíltan kimondta, hogy a pavilon drágán épült gagyi, ami nem jó másra, mint a milliárdos lopás legalizálására. Az újjáépítésre szánt 1,1 milliárd forint és a bontásra, hazaszállításra megcímkézett 650 millió akkor már megközelítette az expópavilon felépítésének a költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik