Gazdaság

Így kaphatnának adómentességet a négygyermekes anyák

Megjelent a törvényjavaslat, amely alapján életük végéig szja-mentességet kapnának a legalább négy gyermeket nevelő nők, hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

Az indoklás szerint „élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességet biztosít a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat saját háztartásában nevelő vagy felnevelt édesanyák számára a munkával szerzett jövedelmeikre. Apákról nem tesznek említést.

Ők kaphatnak adómentességet

A szöveg szerint az a nő kaphat a kedvezményt, aki legalább négy gyermek után jogosult családi pótlékra, vagy ha már nem jogosult, legalább 12 éven át az volt. Ebbe beleszámítják a meghalt gyermeket is, de ha valaki például csak 16 éves korától nevel egy gyereket, akkor már nem számít bele a négy gyerekbe. A kedvezmény pedig a 2020. január 1-jétől megszerzett bevételre alkalmazható.

A kedvezmény úgy érvényesül, hogy az összevont adóalapból levonják a munkabért (ideértve a közfoglalkoztatási bért) és az önálló tevékenységből, szerződés alapján, őstermelésből szerzett jövedelmek nagy részét. A vállalkozóknál például csak az osztalékalapba tartozó jövedelem nem számít bele. Lényegében a nem munkából származó, tehát a tőkejövedelmek, kiadott ingatlanért kapott bérleti díjak és hasonlók után kell csak szja-t fizetni.

Élethosszig szól, elvileg

Van egy ilyen mondat is a tervezetben:

A kedvezményre való jogosultság annak a hónapnak az első napján nyílik meg, amely hónap bármely napján a  magánszemély négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül, és megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelynek egészében már nem minősül ilyennek.

Az indoklás nem fűz magyarázatot hozzá, milyen esetben szűnik meg az adómentesség, vagyis nem derül ki, hogy ha a kedvezmény „élethossziglan” szól, akkor milyen esetben fordulhat elő, hogy az érintett nő „már nem minősül” jogosultnak.

„Nem is érdemes belemenni a részletekbe” – adott meglepő választ a portál erre vonatkozó kérdésére Angyal József okleveles adószakértő. Szerinte ugyanis „ehhez legalább ezer módosító indítvány fog érkezni”, minden parlamenti bizottság változtatni fog, amikor egyre több, „életből jövő problémával találkoznak”.

2018-ban amúgy még az volt a terv, hogy a háromgyerekes anyák is adómentességet kapnának:

Tényleg létezik a 170 ezer anyát érintő kormányzati elképzelés
A három- vagy annál több gyermekes anyák élethosszig tartó mentességet kapnának a személyi jövedelemadó megfizetése alól. 

Kiemelt kép: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik