Gazdaság

A győri Audinak is nagyon fájhat Trump bejelentése

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette: 5 százalékos vámot vet ki a teljes mexikói importra június 10-től, és a mérték októberig minden hónapban 5 százalékponttal emelkedik, amíg Mexikó nem fékezi meg az Egyesült Államokba irányuló illegális migrációt. A G7.hu arról ír, hogy a magyar gazdaságot közvetlenül is érintheti a konfliktus, mert

a győri Audi mexikói testvérvállalatainak is szállít motorokat, tavaly például 291 millió euró (93,5 milliárd forint) értékben.

A Mexikóban összeszerelt Audik egy része pedig minden bizonnyal az amerikai piacon talál gazdára.

A lap szerint a közvetett hatások azonban sokkal jelentősebbek lehetnek. Az amerikai és a mexikói gazdaság a NAFTA-nak köszönhetően olyan mértékben nőtt össze, mint a német és a magyar. Ha az ellátási láncokat elkezdik szétverni a vámok, az jelentősen visszavetheti a gazdasági teljesítményt, tovább lassítva a világgazdasági növekedést. A G7 értlkelése szerint ezt végső soron Magyarországon is megéreznénk, még ha az utóbbi egy évben a belső keresletnek köszönhetően a magyar gazdaság meglepően ellenállónak bizonyult is a külső lassító hatásokkal szemben.

Kiemelt kép: Sarah Silbiger / Pool via CNP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik