Gazdaság

Fiktív számlázásra használták fel horvát parlamenti képviselők adatait

Fiktív számlázásra használta föl több tucat horvát parlamenti képviselő személyes adatát egy fiumei (Rijeka) cég – közölte az MTI szerint a helyi sajtó szerdán. A képviselők személyes információihoz az internet segítségével jutották hozza. Azokról a képviselőkről van szó, akik indultak az európai parlamenti (EP-) választásokon, és a jelölőlistán fel volt tüntetve a személyi számuk és címük.

A szóban forgó fiumei cég fémhulladék felvásárlásával foglalkozik, a képviselők nevét és adatait készpénzfelvételre használták fel, és így több tízezer kunára (több százezer forint) tettek szert. Régi mosógépek, autóalkatrészek és más fémhulladékok leadásáért a képviselők a fiktív számlák szerint 2000 kuna (85 ezer forint) készpénzt vettek fel fejenként. A rendőrség nyomozást indított, és a képviselőket is kihallgatták.

Milorad Batinic, a Horvát Néppárt (HNS) frakcióvezetője – aki maga is adatlopás áldozata lett – a sajtónak azt mondta, hogy korlátozni kellene a személyes adatok nyilvánosságra hozatalát. Hajdas Doncic szocialista képviselő szerint a bűnözök, akik visszaéltek a parlamenti képviselők személyes adataival, nem voltak túl „okosak”, mivel ismert emberek adataival éltek vissza. Hozzátette: nem tragikusnak, inkább nevetségesnek és ostobának tartja az esetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik