Gazdaság

Több fájdalomcsillapító is vényköteles lesz

Hamarosan több fájdalomcsillapítót is csak recept ellenében lehet majd kiváltani – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Recept nélkül az a gyógyszer lesz kapható, amelyeknél a napi biztonságos dózis nem haladja meg az 1200 milligram ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

A gyógyszerek többségéhez továbbra sem kell recept, mert jelenleg 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot és csupán 10 lesz biztosan vényköteles, 20-30 biztosan vény nélkül marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók, illetve a kombinációs készítmények vény nélküliek maradnak – közölte a Világgazdasággal az OGYÉI.

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója azt mondta, hogy a patikusok még nem ismerik a módosítás idejét és az érintett készítmények pontos körét, ezért kiszámíthatatlan a lakosság reakciója. Például, hogy lesz-e felvásárlási láz vagy sem. Éppen ezért a gyógyszertárak sem tudják, hogy a várható rohamra készülve növeljék az érintett termékek körét vagy a korlátozás miatt kezdjék el csökkenteni.

Magyarországon a lakosság évente kicsivel több mint 15 darab vényköteles gyógyszert vált ki fejenként, ez 12 700 forintba kerül. 2017-ben a vényköteles gyógyszerek bruttó fogyasztási ára elérte a 477 milliárd forintot, ami 15 milliárdos növekedés volt egy év alatt.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik