Gazdaság

Nőtt az államadósság, de Matolcsyék megtalálták a jó oldalát

AZ MTI-ben jelent meg az MNB tájékoztatása, miszerint a GDP-hez viszonyítva csökkent az államadósság. A Népszava cikkében viszont rámutat, hogy valójában az államadósság nőtt, éppen csak az MNB talált egy olyan mutatót, ami pozitív változást jelez.

Az MNB tájékoztatása szerint az államháztartás maastrichti adóssága az első negyedév végén 29 382 milliárd forint, a GDP 68,3 százaléka volt, 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a múlt év végén és 3,5 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve – derül ki a pénzügyi számlák Magyar Nemzeti Bank (MNB) által pénteken közölt előzetes adataiból.

A negyedévi csökkenés a bruttó hazai termék (GDP) emelkedéséből eredt, miután az adósságot a nettó hitelfelvétel 320 milliárd forinttal, az árfolyamváltozás pedig 20 milliárd forinttal növelte az első negyedévben. A számításhoz a saját GDP becslését használta az MNB.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 68,3 százaléknál 1,8 százalékponttal magasabb, a GDP 70,1 százaléka volt, ugyanúgy 0,7 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél és 3,6 százalékponttal csökkent egy év alatt. Az államháztartás nettó tartozása 24 132 milliárd forint volt, a GDP 56,1 százalékát tette ki március végén.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik