Gazdaság

Javarészt orosz hitelből fizettünk a paksi atomerőművet építő orosz Roszatomnak

Márciusban fizetett a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak – írja a Világgazdaság. Az 5-ös és 6-os blokkok tervezésével kapcsolatban benyújtott számlák után történt a fizetés, 9,66 milliárd forint értékben.

Mivel idén a magyar állam lehívott 7,83 milliárd forintnyi hitelt (a fenti összeg 80 százalékát) a beruházást finanszírozó orosz banktól, a Vnyesekonombanktól, ez arra utal, hogy az oroszok által nyújtott hitelből fizettük ki az orosz fővállalkozó cég által követelt összeg 80 százalékát.

Korábban volt róla szó, hogy mivel viszonylag drága az orosz hitel, ezért az állam előtörleszti és más hitelt vesz fel helyette.

A projekt csúszásban van, a magyar fél a késedelmet az uniós engedélyeztetési folyamat vontatottságával magyarázza. Eredetileg 2025-2026-ra tervezték, hogy beindítják az új atomerőművet, jelen állás szerint ebben másfél-két év csúszás néz ki.

Kiemelt kép: Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerõmû 2-es építményében 2014. augusztusában Fotó: Sóki Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik