Gazdaság

Mészáros Lőrinc hónapokig nem vehetett észre 7,5 milliárd forintot a számláján

Egészen érdekes dolgot szúrt ki a G7.hu legújabb cikkében: utólag változtatott 2017-es beszámolóján Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb cége, az R-Kord Kft.. A társaság eredetileg tavaly május végén egy olyan dokumentumot adott le, amely értelmében a megelőző év több mint 7,5 milliárd forintos nyereségéből semmit nem fizet ki a felcsúti vállalkozónak. Négy és fél hónappal később azonban helyesbítettek:

a nyereséget az utolsó fillérig kivette osztalékként az egykori polgármester.

A lap szerint a hatályos jogszabályok szerint az osztalékfizetésről hozott döntésen utólag nem lehet módosítani.  Ha valamit elrontanak egy beszámolóban, akkor azt kétféleképpen lehet javítani: vagy a következő évben, vagy úgy, hogy az eredetileg leadott éves jelentést passziválják, és újat töltenek fel helyette. Az R-Kord ez utóbbit csinálta.

A megoldás azért nagyon furcsa, mert pont annál a dokumentumnál, amit az R-Kordnál elrontottak, elég nehéz ilyen hibát elkövetni, ami miatt passziváltatni lehet az éves jelentést. Érdekes az is, hogy bár a dokumentumot csak négy hónapja módosították, már tavaly június elején a magyar sajtó elég sokat cikkezett Mészáros Lőrincnél  arról, hogy a felcsúti milliárdos az R-Kordból nem vesz ki osztalékot, tehát a józan ész szerint már jóval hamarabb észre kellett volna venni a hibát.

A G7 arra jutott, hogy a dátumok alapján jó esély van rá, hogy Mészárosék tőzsdei tranzakciója miatt bukott ki, hogy a leadott dokumentumokkal szemben mégis kivették a profitot az R-Kordból. Az ügylet előtt ugyanis a PricewaterhouseCoopers felértékelte a vállalatot, jelentésüket november közepén tették közzé, tehát az elemzésüket valószínűleg az ezt megelőző hetekben végezték el. Az R-Kord éppen október közepén adta le az új, javított beszámolóját.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik