Gazdaság

Trump zseniális üzletember volt? Itt a cáfolat

A New York Times szerint 1985 és 1994 között több mint egymilliárd dolláros üzleti veszteségei voltak.

Internetes kiadásában szerdára virradóra a The New York Times Donald Trump akkori adóbevallásainak adatai alapján szűrte le azt a következtetést, hogy

üzletemberként 1.170.000.000 dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A lap szerint Trumpnak minden más amerikai adófizetőnél nagyobb vesztesége volt egy évtizeden át. Akkorák, hogy 8-10 évig nem is kellett személyi jövedelemadót fizetnie. A legtöbbet 1990-ben és 1991-ben veszítette, évi 250-250 millió dollárt.

A The New York Times régóta foglalkozik az elnök és családja adóügyeivel. Korábban arról írt, hogy Trump segített elrejteni több millió dollár értékű ajándékot, amit apja cége ajándékként kapott. Néhány hete arról cikkezett, hogy nővére – aki bíró Philadelphiában – azért ment nyugdíjba, hogy elkerülje a család adóügyeire vonatkozó kellemetlen kérdéseket.

A jelenlegi elnök akkori adóbevallásai nem közvetlenül jutottak el a laphoz, valaki, akinek jogi lehetősége volt erre, látta azokat és ő informálta a The New York Times munkatársait.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hétfőn közölte, nem adja ki a képviselőház költségvetési bizottságának Trump adóbevallásait öt évre visszamenőleg. Szerinte az alkotmány azt követeli meg, hogy a kongresszus által kért információk legitim törvényhozási célokat szolgáljanak. Az elnök adóügyei szerinte nem azok. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik