Gazdaság

Gyorsan nő a milliós nyugdíjasok száma

Gyorsan emelkedik az egymillió forint feletti nyugdíjellátások száma, miközben – általánosságban – megindult a nyugdíjasok elszegényedése. Többek között erről beszélt az „Életet az éveknek” klubszövetség elnöke az ATV Start című műsorban. Hegyesiné Orsós Éva szerint tarthatatlan a jelenlegi inflációkövető nyugdíjrendszer, mint ahogyan az is feszültséget kelt, hogy az ellátások emelkedése jócskán beszakadt a ma még aktív dolgozók béremelkedéséhez viszonyítva.

Úgy véli, az átlagnyugdíj semmit nem mond el az idősek helyzetéről, mert a plafon eltörlésével egyre emelkedik az 5-600 ezer forint feletti ellátások száma. Sőt, szerinte az egymillió forint feletti nyugdíjak száma is „rendkívül gyorsan emelkedik”. Hegyesiné azt is cáfolta, hogy csupán „elhanyagolható kisebbségről” lenne szó. Sajtóinformációs hivatkozva közölte, hogy már 2017-ben is a duplájára nőtt és 1000 körüli volt a kifejezetten magas nyugdíjat kapók létszáma.

Kijelentette:

a kisnyugdíjasok száma azért csökken, mert meghalnak. 

Annak van nagyobb életesélye, akinek van lehetősége jobb minőségű egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, tette hozzá.

Hegyesiné Orsós Éva szerint a nyugdíjprémium összege is alacsony, tekintve, hogy a rendkívül jól működő gazdasági eredményből egy nyugdíjas 10-12 ezer forintot kaphat. Havi bontásban ez ugyanis nagyjából ezer forintot jelent, amely nem igazán képes egy idős ember életszínvonalát befolyásolni. Majd kiemelte: azok még kevesebbet kapnak, akiknek ellátása a 80 ezer forintot sem éri el. Eközben a nyugdíjasok aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelynek célja, hogy a kormányt tárgyalásra bírják.

Milliós nyugdíjak

A kormány 2013-ban törölte el a járulékfizetési plafont (és ezzel együtt a nyugdíjplafont is), azóta vannak milliós nyugdíjak Magyarországon. Az elérhető ONYF-statisztikák szerint 2016 augusztusában öten kaptak egymillió forint feletti nyugdíjat, 2017-ben pedig hatan. Mióta a Magyar Államkincstárhoz került a Nyugdíjfolyósító, azóta nincsenek elérhető statisztikák.

2018-ból annyit tudunk a Pénzcentrum cikkéből, hogy 27-en voltak, akik 700 és 800 ezer forint közötti nyugdíjat kaptak, és ezren, akik több mint félmillió forintos öregségi nyugdíjat kaptak. Valószínűleg erre az adatra utalhatott Hegyesiné.

A nyugdíjszakértő korábban ezt mondta lapunknak a milliós nyugdíjakról:

Milliós nyugdíjak: "Undorító az egész"
A plafon eltörlése óta vannak milliós nyugdíjak Magyarországon. Nincsenek még nagyon sokan ebben az elitklubban, de láthatóan egyre többek kiváltsága a giganyugdíj.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik