Gazdaság

A lett, a kanadai és a lengyel adórendszer is családbarátabb a magyarnál

Az OECD adatai alapján vizsgálta meg az mfor.hu, hogy milyen mértékben segíti a magyar családokat az adórendszer. A statisztika alapján nem igazán: a lengyel, a lett, de még a kanadai kormány is családbarátabb az Orbán-kormánynál.

Az Orbán-kormány az intézkedései révén a kétgyermekes átlagos fizetésből gazdálkodó családok adóelvonását mindössze 1,7 százalékpontnyival csökkentette.

Emlékeztetnek: a 2011. január 1-jén bevezetett családbarát adórendszer lényege, hogy a legálisan dolgozó szülők annál nagyobb adókedvezményben részesüljenek, minél több gyermeket nevelnek.

Az OECD most megjelent kiadványa szerint a két gyermeket nevelő pár – melynek egyik tagja az átlagfizetésért, a másik pedig annak 67 százalékáért dolgozik – 36,2 százalékos adóelvonással számolhat. Vagyis egy gyermek nélkül egyedülálló, vagy gyermektelen pár adóékénél 8,8 százalékponttal vannak kedvezőbb adózási helyzetben a gyermeket nevelő párok.

A magyarnál nagyobb mértékben kilenc országban csökkent a teher, például Észtországban, Lengyelországban.

2017-hez képest 1,1 százalékponttal csökkent az adóelvonás mértéke, 2011-hez viszonyítva pedig ennél alig nagyobb adózási előnyre tettek szert a kétgyermekes családok. Az adóék a vizsgált háztartás-típusnál ugyanis csupán 1,7 százalékponttal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik