Gazdaság

Ősszel jön az extra pénz a nyugdíjasoknak

Biztosra lehet venni, hogy novemberben több ezer forinttal több pénz érkezik a nyugdíjasok számlájára, illetve több pénzzel állít be a postás, mint korábban.

A nyugdíjakat év elején 2,7 százalékkal emelték, a kormány úgy becsülte, ennyi lesz az éves átlagos drágulás. Csak aztán az árak elkezdtek felfele kúszni, és most már a közgazdász szakmában nagyobb éves drágulásra számít mindenki. A jegybank például 3,1 százalékos inflációval számol már most, de vannak ennél kevésbé óvatos jóslatok is. Annyira lendületet kapott a drágulás, hogy a legutóbbi, márciusra vonatkozó adat minden korábbi előrejelzést meghaladva azt mutatta, hogy egy év alatt 3,7 százalékkal nőttek a termékek, szolgáltatások árai átlagosan.

zöldséges (zöldséges)
20 százalék felett nőtt a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs ára
A tojás és a dohány is 10 százalék felett drágult. Hatéves csúcson a maginfláció.

Ősszel már pontosabban lehet látni, hogy mennyi is lesz idén az áremelkedés. Ha az óvatosabb becslés jön be, és 3,1 százalékos lesz ez, akkor a 3,1 és 2,7 különbözetének megfelelő, vagyis 0,4 százalékos nyugdíjkorrekció jön, visszamenőleg, amit novemberben egy összegben fizetnek ki.

Átlagnyugdíjjal, vagyis 135 ezer forinttal számolva ez azt jelenti, novemberben csaknem 6500 forinttal több pénz áll a házhoz – kalkulálja a nyugdíjguru.hu oldalra hivatkozva a napi.hu.

Kiemelt kép: Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik