Gazdaság

A volt magánnyugdíj-pénztári tagok így nem kaphatják vissza a pénzüket

Mi lesz az Orbán-kormány kilenc évvel ezelőtti ígéretével, mely szerint a magánnyugdíjpénztárakból visszaszármazott megtakarítások átkerülnek a volt tagok állami rendszerben vezetett egyéni számláira? Kiegészül ezzel az érintettek nyugdíja?

Mint az Mfor kiszúrta, most a kormányzat felől jött egy újabb egyértelmű jelzés, hogy ebben nem érdemes reménykedni. Mesterházy Attila parlamenti képviselői kérdés intézett az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárához, Rétvári Bencéhez. Arra volt kíváncsi, tervezi-e a kormány, hogy korábbi ígérete szerint egyéni számlán tartja nyilván a nyugdíjjogosultságokat és évente valorizál.

Rétvári Bence válaszában kitért rá, hogy az egyéni számlák már 2013 júniusa óta léteznek, de csak arra szolgálnak, hogy a nyugdíj kiszámításához segítséget adjanak. Mivel az állami nyugdíjrendszer keresetarányos ellátást nyújt, a járandóságot a szolgálati idő és a kereset függvényében határozzák meg. Az egyéni számla tehát a jogszerzésről ad tájékoztatást. Válaszában szerepel az is, hogy:

A társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magánnyugdíjpénztári egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető.

Az államtitkár szerint azonban emiatt nem éri veszteség a visszalépőket: azzal kompenzálja őket a rendszer, hogy a teljes összegű járulékalapot figyelembe veszik majd nekik a nyugdíjba vonuláskor. Ez azért érdekess, mert a klasszikus magánnyugdíj-pénztári tagság idejére csak 75 százalékot vettek volna figyelembe, mivel a tagok 2010-ig csak a nyugdíjjárulék háromnegyedét fizették be a tb-be, negyedét pedig a magánnyugdíjpénztárba.

Rétváriék szerint a 25 százalék is az államot illette volna, mert nem arról volt szó, hogy szabadon felhasználható keresetéből fizette volna a tagdíjat a pénztártag. Így tulajdonképpen jogosan vette vissza az állam ezt az összeget – vonja le a szakportál a tanuláságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik