Gazdaság

Mészáros T-Systemst és Budapest Bankot is vásárolhat

A Konzum június 30-ai bekebelezésével már több mint félszáz céget tartalmazó csoport 320 milliárd forintosra duzzadó tőkeereje ugyanis megfelelő alapot biztosít nagyobb „vadak” elejtéséhez, valószínűsíti az Mfor.  Mint írtuk, júliusra tényleg beolvad a Konzum az Opusba. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség Mészáros Lőrinc két tőzsdei cégének egyesülésére, hogy  új teret nyissanak a vállalatcsoport jelentős volumenű, régiós növekedési terveinek megvalósításához.

Nos, az Opus Global néven tovább működő cég kapitalizációja – a jelenlegi árfolyamon és piaci viszonyokkal számolva – a menedzsmentje becslése szerint elérheti a 350-400 milliárd forintot, ami a Budapesti Értéktőzsde ötödik legnagyobb kibocsátójává teszi a Mészáros-birodalmat (az OTP, Mol, Magyar Telekom, Richter blue chip-négyes után). A fuzionált társaság saját tőkéje pedig több mint 320 milliárd forintra rúghat.

Azt is lehet tudni, hogy a beolvadással létrejövő legnagyobb magyarországi befektetési holding a magyar gazdaság stratégiai ágazataiba fektetne be és ezekben szerezne domináns pozíciót – a bank- és pénzügyi szektorban, az ingatlanpiacon és a telekommunikációs szektorban. Ha a bankszektort nézzük, a szakportál szerint egy nem teljesen alaptalan feltételezés szerint az Opus Global is bekerülhet a Budapest Bank-sztoriba. Páldául úgy, hogy Mészáros új megacége kivásárolja a Corvinust az államtól, amely társaság feletti tulajdonosi jogok nemrégiben kerültek át hivatalosan is az MFB-től Bártfai-Magerhez.

A másik nagy falat a T-Systems Magyarország Zrt. megvétele lehet a Mészáros-cégnek, annak érdekében, hogy megvesse a lábát a telekommunikációs piacon. Korábban arról volt szó, hogy e célból a Telenort próbálja megszerezni, most azonban inkább az tűnik reálisabbnak, hogy a T-Systems Magyarország Zrt.-t vásárolja ki a Magyar Telekom-csoportból. Ha bővebben is kíváncsi, katt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik