Gazdaság

996: Az Alibabánál durván túltolták a munkaidőt

Jack Ma - Alibaba (alibaba, jack ma,)
Jack Ma - Alibaba (alibaba, jack ma,)

Jack Ma, az Alibaba alapító atyja arra szólította fel a világ legnagyobb internetes kereskedőcégének embereit, hogy tekintsék természetesnek azt, hogy napi 12 órát dolgoznak. Vagyis reggel kilenctől este kilencig, heti hat napon át várja el a munkát. Innen a Kínában drámai vitát kiváltó 996-os rövidítés.

Ha nem vagytok készen erre, ha csak napi nyolc órát akartok dolgozni, akkor minek jöttetek az Alibabához?

– tette fel Jack Ma a költői kérdést egy belső tanácskozáson, amelynek a tartalma kiszivárgott, és nagy vitát váltott ki az 1,4 milliárd lakosú Kínában.

A Weibón, a kínaiak Twitterén szivárgott ki az információ, és ott is bontakozott ki vita, írta a New York-i Bloomberg alapján a hvg.hu. A 996 népszerűsítésével a pekingi kormányzat irányvonalát képviseli amúgy Kína leggazdagabb embere. Kína számára a kínos kérdés az, hogy ki akar heti 72 órát robotolni azért, hogy az elit vagyona tovább növekedjen. Nemcsak Jack Ma dollármilliárdos, de a kínai kommunista párt vezetői is.

Magyarországon itt még nem tartunk. A rabszolgatörvényként elhíresült módosítás szerint az idei évtől akár 400 túlórát is elvárhatnak a dolgozótól, ami gyakorlatilag tízórás munkanapokat jelenthet:

Tízórás munkanapok jöhetnek a rabszolgatörvény miatt
Egyre több szakszervezet kész sztrájkolni, hogy visszavonják a 400 túlórás, hároméves munkaidőkeret tervezetet.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Hszü Kang-ping

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik