Gazdaság

Benyelték a kismama 44 ezer forintját

Edenred juttatási kártyák

Mindegyik ajándékkártyával lehetséges az érintéses fizetés is. Az arany és ezüst kártyával kizárólag a bankok által meghatározott áru- és szolgáltatási körben lehet költeni, a platina kártyánál viszont nem korlátozott a termékek és szolgáltatások köre, sőt, ez a kártya készpénzfelvételre is alkalmas.

Olvasónk gyesen lévő kismama, már a babázás ideje alatt, 2017 őszén kapott Top Prémium Edenred ajándékkártyára 44 ezer forint jutalmat, cafeteriakártyán a munkáltatójától.

Idén januárban szerette volna felhasználni az összeget, ami jól jött volna neki a kismamaság anyagilag szűkösebb időszakában. Azzal szembesült azonban, hogy a pénznek lőttek, mert tavaly decemberben lejárt az egyenlege. Pedig a kártyán 2020. december végi lejárat szerepelt.

Kiderült, hogy az egyenlegnek külön lejárata van. De erről ő nem tudott, elmondása szerint sem a kártya átvételekor, sem az aktiváláskor nem kapott róla tájékoztatást, sőt úgy emlékszik, a kártyához mellékelt levélben sem szerepelt az egyenleglejárat.

Ellentmondásos a helyzet: a kártyaszolgáltató megtagadta neki az egyenleg visszaállítását, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint viszont az elektronikus pénznél biztosítani kell a bármikori visszaválthatóságot.

Mindegy mi van a kártyán, az ÁSZF erősebb

Az Edenred olvasónk panaszára azt írta neki, hogy amikor regisztrált, el kellett fogadnia az általános szerződési feltételeket, az ÁFSZ-ben pedig valóban szerepel, hogy a feltöltéseknek érvényességi ideje eltérő. Az augusztus 31-ig feltöltött összegek december 31-ig használhatóak fel, a szeptember elseje utániak pedig következő év december 31-ig. Olvasónk kártyáját 2017 őszén töltötték fel, ezek szerint 2018 végéig használhatta volna fel a pénzt, hiába állt a kártyáján 2020-as lejárati dátum.

Ez a regula még mindig benne van az ÁSZF-ben, jóllehet az Edenred lapunknak küldött válaszából az derült ki, hogy idén már olyan kártyákat bocsátottak ki, amelyeknél nincs külön egyenleglejárat. Tehát az idei kártyákról már addig költhető a feltöltött összeg, ameddig maga a kártya érvényes.

Elvileg szóltak

Az Edenred azt is írta megkeresésünkre, hogy a tavalyig kibocsátott kártyáknál az egyenleglejáratról nemcsak a kártyához mellékelt levélben, hanem később is, több úton tájékoztattak. A kártyabirtokos e-mailt kapott róla, mobilapplikáción keresztül is értesítették. Az e-mailek egymás után több alkalommal is kimentek, illetve az online felületen lekérdezve a kártyabirtokos is megnézheti aktuális egyenlegét – tették hozzá.

Olvasónknak azt is írták, hogy létre kellett volna hoznia a MyEdenred fiókját, és akkor kapott volna értesítést novemberben, hogy december végén le fog járni az egyenlege. Csakhogy a fiók létrehozásához kellett volna a tízjegyű szériaszám, ami a kártya hátoldalán kell, hogy legyen. Olvasónk kártyáján nem volt, az Edenred viszont azt állítja, szériaszám nélkül nem tudnak kártyát kibocsátani.

A kismama végül telefonon aktiválta a kártyáját, tavaly év végén, de ekkor nem szólt neki az ügyfélszolgálat, hogy az egyenlege hamarosan lejár. Mivel nem kapott megfelelő tájékoztatást, kérte, hogy méltányosságból állítsák vissza az egyenlegét. Ezt a kérést nem teljesítették, mondván:

Az egyenleg lejárati idejének meghosszabbítására, már lejárt összegek visszavezetésére nincs mód.

Vagyis

a kismama 44 ezer forintját benyelte az Edenred.

A cég szerint egyébként nagyon ritkán fordult elő, hogy valaki nem költi el lejárat előtt az egyenlegét.

Ha elektronikus pénz, akkor visszaváltható

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény alapján az úgynevezett cafeteriakártyán pénzforgalmi szolgáltatás nyújtása, illetve az elektronikus pénz kibocsátása lehetséges. Mindkét tevékenység kizárólag a MNB mint felügyelet által kiadott engedély birtokában végezhető.

A cafeteriakártyát kiadó cégeknek meg kell felelniük még több jogszabálynak is, de ezek egyike sem korlátozza sem időben, sem jogcímhez kötötten a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználhatóságát. Továbbá a NAV szerint a cafeteriakártyák felhasználhatóságáról és lejárati idejéről az adójogszabályokban nem írnak.

Az MNB válaszában kiemelte:

elektronikus pénz esetén kifejezetten előírás, hogy névértéken bármikor vissza lehessen váltani azt.

Márpedig az Edenred juttatási kártyái a PSD2 direktíva szerinti e-money-nak felelnek meg. A visszaváltásról az ÁSZF-ükben nem találtunk információt.

Olvasónknak a 44 ezer forint sok pénz ahhoz, hogy lemondjon róla, így a pénzügyi felügyelethez (MNB) és a jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez fordult jogorvoslatért. Állásfoglalást még nem kapott az ügyében.

Más is panaszkodott

Cafeteriakártyák kapcsán 2018. januárjától idén március közepéig 3 megkeresés érkezett a MNB ügyfélszolgálatához. Az ügyfelek problémája az volt, hogy a cafeteriakártyára jóváírt keretet tárgyév december 31-ig nem használták fel, nem is aktiválták a kártyát, így a következő évben már nem tudtak hozzáférni a kerethez. 2016-17-ben további 3 ügyfélpanasz érkezett, 2 a kártyaelfogadásával kapcsolatos problémára vonatkozott, egy pedig szintén a kártyán lévő összeg lejáratával, illetve az erre vonatkozó hiányos tájékoztatást panaszolta. Az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez 2018-tól egyetlen kérelem érkezett. A kérelmező volt munkáltatója által a cafeteriakártyára utalt összeg felhasználási ideje lejárt, szerette volna annak meghosszabbítását kérni.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik