Gazdaság

Csak 2060-ig tuti a nyugdíj

A magyar állami nyugdíjrendszer 2060-ig képes megfelelő nyugdíjat biztosítani – mondta az Mfor tudósítása szerint a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Napi.hu Magyar Öngondoskodás 2019 című csütörtöki konferenciáján.

Balogh László államtitkár szerint az öngondoskodásra azért van szükség, mert a nyugdíjba vonulók egyre fiatalosabbak, más igényeik vannak, mint korábban. Szeretnének utazni, minőségi szolgáltatásokat igénybe venni. Mindez többe kerülhet, mint amire az állami nyugdíjból futja majd, tette hozzá.

Takarékoskodni kell a nyugdíjra

A kormány elfogadott egy, a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő hétéves stratégiát, amelynek címe: Okosan a pénzzel!, és 2017 decemberében jelent meg a Magyar Közlönyben. Az ebben található hét kiemelt cél közül az egyik az öngondoskodási szemlélet erősítése. Gondot jelent, hogy kevés háztartásban készítenek rendszeresen költségvetést, jelenleg csak a családok negyede tervezi meg a kiadásait. A pénzügyi tervezésbe a hosszú távú stratégiák, a nyugdíjaskori megélhetés és az egészségügyi kiadások fedezése is bele kellene, hogy tartozzon – tette hozzá az államtitkár.

A konferencián újabb részletek derültek ki a nyugdíjcélú állampapírról is:

Jön a nyugdíjcélú állampapír, hozamígéret már van
Azoknak szánják, akiknek még nincs nyugdíjcélú megtakarításuk.

Kiemelt kép: Peter Kneffel/dpa

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik