Gazdaság

Boltosok figyelem: le kell cserélni a vásárlók könyvét

Április 1-jén fogadta el az országgyűlés a GDPR-salátatörvény néven futó jogszabálycsomagot, amely többek között a kereskedelemről szóló törvény vásárlók könyvére vonatkozó rendelkezéseit is módosítja, hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelemi szolgáltatásokkal foglalkozó CP Contact.

A módosítás lényege, hogy a kereskedőknek a jövőben a bejegyzést követően haladéktalanul el kell távolítaniuk a panaszt vagy javaslatot tartalmazó oldalt annak érdekében, hogy a korábbi bejegyzésekhez kapcsolódó személyes adatokhoz (név, lakcím, telefonszám, e-mailcím) más vásárlók ne juthassanak hozzá. Az eltávolított lapokat a kereskedőnek a folyamatos sorszámozás rendjének megfelelően elzártan kell megőriznie, és a hatóság felszólítására rendelkezésre bocsátania. Ehhez a legtöbb vásárlói térben új formátumú vásárlók könyve nyomtatványokra lesz szükség.

A változásra a kereskedőknek célszerű előre felkészülniük, hiszen a jogszabály a kihirdetésétől számított 15. napon hatályba lép, a hátralévő rövid időben pedig az alábbi lépéseket kell megtenni:

  • Minden egyes üzletbe új kialakítású, perforált vásárlók könyve nyomtatványt kell rendelni a szállítótól.
  • Üzembe kell állítani olyan zárt helyen elhelyezhető irattartót, amely alkalmas a sorszámozottan őrizendő példányok tárolására.
  • Ki kell képezni valamennyi munkatársat arra, hogy a vásárlók könyvét legalább naponta egyszer ellenőrizzék, és az abba került bejegyzéseket haladéktalanul távolítsák el a füzetből, és tegyék az elzárt tárolóba.

Továbbra is előírás marad, hogy az A4 vagy A5 formátumú vásárlók könyvét a kereskedelmi egységekben jól látható helyen, a vásárló számára könnyen elérhető módon kell elhelyezni. A vásárlók könyvébe került fogyasztói megjegyzésre pedig a kereskedőnek 30 napon belül írtásban kell válaszolnia. Elutasítás esetén annak indokát is részleteznie kell, emellett fel kell hívnia a vásárló figyelmét arra, hogy panaszával békéltető testülethez vagy hatósághoz fordulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik