Gazdaság

Luxus lesz lassan a szülés Magyarországon

A terhesség alatt számos vizsgálaton kell kötelezően részt vennie a kismamának. Ezeket természetesen elvégeztetheti állami intézményekben is, mert mind a terhesség, mind a szülés támogatott a társadalombiztosítás által. Azonban egyre többen választják legalább egy-egy vizsgálat erejéig a magánszolgáltókat annak ellenére, hogy egyes szűrésekért akár több 10 ezer forintot is kell fizetni. Csak a várandósság alatt több százezer forintos költsége keletkezhet a családoknak, és ez még csak a kötelező vizsgálatokat fedezi. Ha az ajánlott, válaszható vizsgálatok árait is számbavesszük, milliós kiadás is lehet a terhesség, írja a Pénzcentrum.hu.

Kitérnek arra is, hogy

  • bár az állami rendszerben minden ingyenes, a hálapénz-intézménye miatt még a TB-rendszer keretében igénybe vett szolgáltatás során is gyakorta kell fizetni. Másrészt
  • az állami egészségügyi rendszer állapota miatt egyre többen vesznek igénybe magán-egészségügyi szolgáltatásokat, melyek már az állami ellátás alternatíváját képezik szinte minden területen.

Konkrét példákon vizsgálták meg, milyen árakkal vannak jelen az egészségügyi piacon egyes magánszolgáltatók. Megállapították, hogy a privát egészségügyi intézmények által kínált csomagok többnyire még kedvezményesek is, de egyes helyeken, ha a terhesség alatt minden kötelező vizsgálatot náluk végeztetünk, több százezer forintot is ott hagyhatunk. Úgy, hogy még magával a szüléssel nem is számoltunk.

Megjegyzik, a terhesség és a szülés tipikusan az az egészségügyi helyzet, amikor az érzelmi tényező még sokkal nagyobb súllyal esik latba, és a családok hajlamosabbak többet fizetni, hogy biztonságban tudják születendő gyermeküket.

Kiemelt kép: Sergei MalgavkoTASS via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik