Gazdaság

Egy magyar településen jóval több születés jut a lakosságra az országos átlagnál

Orbán Viktor családvédelmi akciótervének célja, hogy megszüntesse a magyar természetes fogyást, azonban van egy magyar település, aminek úgy tűnik, nem volt szüksége minderre. Lébényen az országos átlagnál tízszer több születés jut a lakosságra, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az átgondolt intézményrendszernek és a magas béreknek köszönhetik mindezt, írja a napi.hu.

2015 óta kisebb babyboom történt a településen, így a településen pozitív a népesedési mérleg. Az elmúlt években rendre 30 fős átlagos születési szám volt a kisvárosban, ami, tekintve hogy egy 3200 lakosú településről van szó, elég nagy érték.

Minden évben minden századik lébényire jut egy kisgyerek, míg Magyarországon éves átlagban ezer lakosra kevesebb mint kilenc élve születés jut. 

A független Kovács Gábor vezette önkormányzat eldöntötte, hogy január 1-től minden újszülött érkezésekor 100 ezer forintot ajándékoznak a szülőknek, illetve egy 30 ezer forint értékű babakelengyét is, ami tartalmaz pelenkát, a város logójával díszített kistáskát, rugdalózót, törülközőt. Mindez akkor jár, ha az egyik szülő már legalább egy éve a település lakója.

A településen egyébként immár bölcsőde is található, illetve van óvoda is, amit folyamatosan fejlesztenek.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik