Gazdaság

Rajtaütésszerű akciót hajtott végre az Eliosnál az Európai Bizottság

Az Elios Zrt.-hez köthető vizsgálat részeként öt magyarországi cégnél tartott meglepetésszerű ellenőrzést az Európai Bizottság márciusban, írja az Index. A portál információit a céghez közeli források is megerősítették, nem hivatalosan elismerték a vizsgálat tényét.

Az ellenőrök összehangolt akció keretében ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban jelentek meg az érintett cégeknél, ahol lefoglalták az elektronikus eszközöket és átnézték az adathordozókat olyan nyomokat keresve, amik a társaságok összejátszására utalnak a piac felosztásáról.

Az egyik érintett vállalat Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt., amit korábban már vizsgált az OLAF uniós források szabálytalan felhasználása miatt. A jelenlegi nyomozás pedig azért indult, mert

a Bizottság gyanúja szerint azok a cégek, amik az elmúlt évtizedben az Elios Zrt.-vel nyertek közösen közbeszerzéseket, az uniós támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek.

Ha bebizonyosodik a cégekről, hogy megegyeztek tiltott módon a piac felosztásáról, vagy termékeiket mesterségesen árazták a piaci versenyt torzítva, jelentős büntetésre számíthatnak.

Az amerikai külügyminisztérium szeme is megakadt az Elios-ügyön
Korrupció gyanúját veti fel, hogy a magyar állam előnyben részesíti a gazdasági élet bizonyos szereplőit.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik