Gazdaság

Puskás kolbász nem lett belőle, de 1-2 milliárd közpénzt elégetett Mészáros volt húsüzeme

Az Index írta meg, hogy nehéz helyzetbe került a Bakony Hús Kft., az a sertésfeldolgozó, amelyet még 2013 végén gründolt Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos akkori fő agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. A Bakony Húst már rég elengedte a főgázszerelő, de ettől a kormányzati hátszél nem szűnt meg, több mint 2 milliárd forint közpénz áramolhatott a cégbe.

Amolyan Mészáros-módra, a felszámolásba dőlt Balatonhús romjain, felszámolásból bagóért vett veszprémi húsüzemmel stratolt 2013-ban a cég. Nagy tervek formálódtak mindjárt, 1,2 milliárd forint tőkeemelés történt, arról volt szó, hogy a cég  a nagy áruházláncok beszállítója lesz, a sajtóban pedig már azt vizionálták egy be nem jegyzett márkanév alapján, hogy

olyan különleges termékkel is betörhet a piacra, mint a Puskás kolbász. 

Van is nyoma nagyobbacska szerződéseknek, a HVG a Tescóval kötött megállapodásról és az általa generált 398 millió forint pluszforgalomról írt, a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer szerint pedig 2015-2016 során a Spar Magyarországgal, a Mecsek Fűszért Zrt.-vel, az Egal Team Kft.-vel és a jászberényi CO-OP Star Zrt.-vel szerződött le összesen közel 400 millió forint áruszállításról. A lendület azonban hamar megtört, a kapacitása alapján 5,5 milliárd forint árbevételre képes üzem félgőzzel termelt, és Mészárosék papírforma szerint ki is szálltak a Bakony Húsból 2016 júniusában.

A vevőről, a Benoit and Augusten Kft.-ről annyit lehetett tudni, hogy csak akkoriban vette fel repertoárjába a húsipari tevékenységi köröket, addig Simglass Kft.-nek hívtak, főprofilként porcelán-, üveg- és tisztítószer-nagykereskedelemmel foglalkozott, a piacon mégis azt sejtették, hogy az államosítás előtt álló közétkeztetés ellátója lesz a Bakony Hús. Ez rímelt arra, hogy a cég tulajdonosának férje, Bihari Attila akkoriban érdekelt volt a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft.-ben, Lázár János kancelláriaminiszter pedig belengette a közétkeztetés központosítását és nonprofit alapokra helyezését.

A tulajdonosváltás után mindenesetre méretes szerződések köttettek olyan közétkeztetési cégekkel,  mint a Menzaminta Kft. (625 millió), illetve a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. (1,75 milliárd forint). Mindkettő Süllős Gyula érdekeltsége, a honlapja szerint piacvezető közétkeztető cégcsoport feje azonban nem reagált kérdéseinkre, mennyire gyümölcsöző az együttműködés.

Annyi biztos, hogy Mészárosék kiszállásával sem maradt magára a Bakony Hús. Részesült a jegybank szinte ingyenes konstrukciójából, a növekedési hitelprogramból, a már említett nyilvántartó rendszerben annyi látszik, hogy

600 millió forintra jegyeztetett be biztosítékot Matolcsy György jegybankelnök rokonának a bankja, a nemrég bedőlt NHB Növekedési Hitel Bank. A beruházási hitel mellett a folyószámla-hitelkeretét is megemelte, 25 millióról 100 millió forintra.

A Bakony Hús üzletrészein csak az NHB jelzálogjoga látszik, ez azonban nem jelenti azt, hogy 600 millió forinttal kimerült volna a közpénzáram. Ez derül ki a zálogbejegyzésből: „a zálogjog nem terjed ki a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által nyújtott kölcsönből finanszírozott (…) ingóságokra”. A listán páclékeverőtől a csizmafertőtlenítőn és a bőrkéző gépen keresztül a beléptető rendszerig sorjáznak a különböző eszközök, amelyekre a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank adta kölcsön a pénzt, és a lista hossza alapján elég rendesen berendezte a húsüzemet.

A Matolcsy-rokon bankján kívül a kormány bankja is finanszírozásra érdemesnek találta a Bakony Húst, a hitelbiztosítéki nyilvántartásban 1,458 milliárd forinttal bukkan fel az MFB. A papírokból a nagy terveken kívül több mint 2 milliárd forint közpénz sejlik fel a vergődő, és tavaly szeptemberben egyszer már a felszámolásig is eljutott Bakony Húsnál. Hogy ez mind elégett-e, nem tudni, de sok jót nem jelent, hogy februárban jelzálogjogosultként megjelent a Magyar Követeléskezelő Zrt. Ebbe a cégbe söpri ugyanis az MFB a döglött hiteleit.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után válaszolt kérdéseinkre Vákics Károly, a Bakony Hús Kft. ügyvezető igazgatója, akit arra kértünk, tegyen rendet, mikor és mennyi közpénzes hitelt, illetve támogatást kapott a cég. Válaszából az derült ki, hogy

  • kombinált pályázaton nyert a cég, az összeg nagyobb része hitel, kisebb része támogatás. A növekedési hitelprogram forrását már felhasználták, a cég fizeti a törlesztőrészleteket, az MFB-program nagyobb részét azonban még nem hívták le, ez ugyanis az üzem néhány hónap múlva kezdődő fejlesztésére szolgál.
  • A két közétkeztető céggel kötött nagy összegű keretszerződések rendben teljesülnek, a Bakony Hús folyamatosan szállít, a Pensio és a Menzamint pedig rendben fizet.
  • Vákics Károly hangsúlyozta, tisztán szakmai befektetés volt a Bakony Hús megvásárlása 2016 nyarán, és azt is, hogy nincs a cégnek semmilyen kapcsolata Mészáros Lőrinccel, sem a Búzakalász Kft.-vel.
  • Közölte továbbá, hogy a Magyar Követeléskezelő a cégnél nem a rossz hitelek kezelése miatt jelent meg, hanem teljesen új, szállítói faktorálást végez az állami cég, piaci alapon.
  • A cikkünkben említett felszámolási eljárás 2018 szeptember 20-án valóban elindult, ám a bíróság néhány nap múlva visszavonta a határozatot. Az ügyvezető elmondása szerint egy téves és jogtalan, már hónapokkal korábban kifizetett pár százezer forintos tételen alapult az eljárás megindítása.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik