Gazdaság

Új virsliszabállyal jön a nagyobb szigor

Jobb minőségűek lehetnek a húskészítmények.

Szigorítás lép életbe április közepétől a húsipari termékeknél – írja a napi.hu. A csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM – mechanically separated meat) mennyisége változik, miután az új szabály a kalciumtartalom alapján előírja, mi számít annak.

Az ételek paramétereit meghatározó Magyar Élelmiszerkönyv eddig azt mondta ki, hogy egy-egy húskészítménynél (virslinél, felvágottnál) mennyi lehet az MSM maximális aránya. A Magyar Közlönyben szereplő új szabály viszont kizárja a trükközést.

Az új rendelet célja, hogy a húskészítmények jobb minőségűek legyenek.

Vadasi Tamás élelmiszer-biztonsági szakember szerint a készítmények hústartalmába eddig sem volt szabad beszámolni az MSM-et, több gyártó mégis ezzel pótolta a hústartalmat. A módosítást az indokolta, hogy az MSM mennyiségére csak a termék kalciumtartalmából lehet következtetni – tette hozzá.

A magasabb kalciumtartalom abból adódik, hogy az MSM olyan végtermék, amibe pépesítve kerül a csontozás utáni maradék. Ha egy gyártó valódi húst tesz a termékbe és nem MSM-et, akkor a terméke kalciumtartalma jóval alacsonyabb lesz.

Két éve az élelmiszerkönyv előírása szerint csak azt a terméket lehet virslinek vagy párizsinak hívni, amelynél a hústartalom  meghaladja az 51 százalékot, az MSM-é maximum 10 százalék. A 2017-től a Zala felvágottnál 60 százalékra, a debreceninél 55 százalékra, a sütni való kolbásznál 65 százalékra emelték a hústartalmat.

Húsz virsliből három bukott meg az ellenőrzésen
A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik