Gazdaság

A babaváró hitelből akár világ körüli útra is lehet menni

A babaváró hitel legfeljebb 10 millió forint összegű lehet, amit 20 év alatt, kamatok nélkül kell visszafizetni, így nem véletlenül ragadt rá az „ingyenhitel” elnevezés. A hitel ráadásul szabad felhasználású, vagyis bármire költhető, akár egy világ körüli útra is befizethet belőle a feltételeknek megfelelő pár, írja a kormányrendeletet kiveséző Bankmonitor.

Arra is kitérnek, hogy egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, szabad felhasználású jelzáloghitel teljes visszafizetése jelenleg 19,5 millió forintba kerülhet, vagyis ha így nézzük, 9,5 millió forint pénzügyi előnyt jelent a családbarát ajánlat. A babaváró hitelnél ráadásul nincs jelzálogfedezet, így a 100 ezer forint körüli egyszeri díjat is meg lehet itt spórolni.

De nézzük a részleteket:

  • 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet igényelni a hitelt.
  • A kérelem benyújtásakor a feleség nem töltheti be a 41. életévét (de elmúlhatott már 40 éves).
  • A házaspár mindkét tagjának kell, hogy legyen magyarországi lakcíme.
  • Feltétel, hogy a házaspár egyik tagja a hiteligény benyújtásának időpontjában legalább 3 éve folyamatosan legyen biztosított, vagy nappali tagozaton felsőoktatásban tanuló, vagy bármely másik állam TB-biztosítottja. A jogviszonyok össze is adhatóak, ha nincs köztük 30 napos megszakítás.

Könnyítés van. A felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben végzettek akkor is jogosultak a babaváró hitelre, ha a tanulmány befejezése és a következő, támogatásra jogosító jogviszony között nem telt el 6 hónapnál hosszabb idő. A közfoglalkoztatási jogviszonyt (közmunka) pedig külön kezeli a kormányrendelet: az ilyen jogviszony maximum 12 hónap jogosultságnak számít.

  • A hiteligénylőnek nem lehet a NAV-nál tartozása, illetve a házaspár egyik tagja sem szerepelhet rossz adósként a KHR-adatbázisban. (A passzív és az aktív KHR-lista egyaránt kizáró ok.)
  • Amennyiben már van minimum egy gyermek, akkor legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie.  Az özvegység nem számít korábbi házasságnak.
  • A kölségről annyit írnak, hogy az első öt évben semmiképp sincs kamata a hitelnek, az állami kezességvállalásnak viszont van költsége, ami évente a fennálló tartozás 0,5 százaléka. (Ez és a havi törlesztő összege nem haladhatja meg a havi 50 000 forintot.)

Mi történik, ha megszületnek a gyerekek?

  • 3 évre szüneteltethető a visszafizetés, amennyiben a hitel folyósítását követő 5 évben gyermek születik, vagy ha a pár gyermeket fogad örökbe, az örökbefogadást engedélyező határozat pedig ezen időszakon belül véglegessé válik. Amennyiben a szerződés megkötésekor a magzat már betölti a 12 hetes kort, akkor a szüneteltetés azonnal kérhető, vagyis meg sem kell kezdeni a törlesztést.

Fontos, hogy a szüneteltetés nem számít bele a 20 éves futamidőbe, vagyis ennyivel kitolódik az aktuálisan hátra lévő futamidő.

  • A 2. gyermek megszületésekor újabb 3 évre felfüggesztik a törlesztést, valamint a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik.
  • A 3. gyermek megszületésekor a teljes fennálló tartozás elengedik. (Ennek időpontja a magzat 12 hetes kora, illetve az örökbefogadott gyermek státuszának véglegesítése.)

Tudni kell azonban, hogy hiába születik meg a második és a harmadik gyermek, ha egyik szülő sem rendelkezik magyar lakcímkártyával, akkor nem jár sem a felfüggesztés, sem a hitelelengedés. Ha megszűnik egy családtag magyarországi lakcíme, akkor a család nem jogosult a hitel visszafizetésének szüneteltetésére sem. Ha mindkét személynek megszűnik a magyar lakcímkártyája, akkor a kamattámogatás is elvész, vagyis ezt követően piaci kamatot kell fizetni.

  • Megszűnik a kamattámogatás akkor is, ha nem születik 5 éven belül gyermek, vagy nem történik örökbefogadás. Ilyenkor a hitel a hátra lévő futamidőre piaci kamatúra vált, az addig kamatkedvezményt pedig egy összegben vissza kell fizetni.

Ha kíváncsi rá, mi történik válás esetén, vagy ha az egyik fél meghal, és milyen előtörlesztési, méltányossági lehetőségek vannak, kattintson!

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik