Gazdaság

Virágzik a bevásárlóturizmus, 76 milliárdot hagytunk Ausztriában

2018-ban harmadával, 33 milliárd forinttal nőtt a magyarok bevásárlóturizmusa, ebből az osztrák boltok 28 milliárdot, a megugrás 85 százalékát hozták – számolt be a blokkk.com.

Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában és Ukrajnában összesen 113 milliárd forintot vásároltunk el tavaly. Ausztria után a második helyre Szlovákia futott be, északi szomszédainknál egy év alatt 19 milliárd forintot költöttünk. Szerbiában 16, Ukrajnában 7 milliárd forintot hagytunk egynapos bevásárlótúrákon.

A lap szerint az egynapos Magyarországra irányuló utazások körében a vásárlási célú kirándulások száma 2018-ban 10 millió volt, ez az összes ideirányuló, egynapos utak negyede.

Bevásárlóturizmus keretében tavaly 176 milliárd forintot költöttek nálunk, ezen belül csak élelmiszerekre 60 milliárdot áldoztak.

A magyar boltokba érkező bevásárlóturisták közül a szlovákok vásárolták a legtöbbet 2018-ban, több mint 50 milliárd forint értékben. Az osztrák vásárlók 40 milliárd forint feletti, a románok valamivel 40 milliárd forint alatti összegben költekeztek nálunk 2018-ban.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik