Gazdaság

Egyhetes sztrájk jöhet az oroszlányi autóipari gyárban

Kétórás figyelmeztető sztrájk zajlott szerdán Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 főt foglalkoztató oroszlányi gyárában, de a felek álláspontjai nem közeledtek. A munkavállalók továbbra is elszántak: amennyiben ezen a héten nem sikerül megállapodni, akkor a jövő héten mind a három műszakban egész hétre leállíthatják a gyárat  — tudta meg a napi.hu.

Az üzemben egyébként az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány és környékének átlagához képest igen alacsony fizetésnek számít.

A lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy a figyelmeztető sztrájk szerda délelőtt 9 és 11 óra sztrájk zajlott le, hat ember kivételével az üzem összes dolgozója letette a munkát, a kollégák nagyon fegyelmezettek voltak.

A Wescast bruttó 65 forintos órabér-emelést ajánlott, a munkavállalók viszont egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos növekményt jelentett volna. Ez a cég jelenlegi ingatag helyzetét nézve még a szakszervezet szerint is túlzó elvárás volt, ezért a friss ajánlatban már csak a duplája szerepelt annak az összegnek, amit a cég ajánlott – részletezte László.

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik