Gazdaság

167 milliárd forinttal kevesebb EU-s támogatás érkezett Magyarországra

A Portfolio számításai szerint február elejéről március elejére 167 milliárd forinttal 9178 milliárd forintra visszaesett a megítélt EU-támogatások volumene Magyarországon.

A lap szerint a visszaesés döntő részben a Környezeti és Energiahatékonysági (KEHOP), illetve a Közigazgatási és Közszolgáltatási Operatív Programokkal (KÖFOP) függ össze. Mint írják: nemcsak a KEHOP megítélt támogatásainak volumenénél, hanem hatályos szerződéses állományánál is mintegy 103 milliárdos esés látszik 1135 milliárd forintra, viszont a KÖFOP-nál stagnálás látszik 371 milliárd forinton. A Portfolio szerint

ebben a ciklusban ilyen esésre még nem volt példa.

A jelenség mögött a lap két okot sejt:

  • Tavaly decemberben úgy döntött a kormány, hogy eláll a “Budapesti szennyvíziszapok hosszú távú kezelése, ártalmatlanítása, hasznosítása” című kiemelt projekt támogatási szerződésétől”, amely összesen 66,67 milliárdos projekt.
  • A KÖFOP-3.2.4-15-ös projektnél 56 milliárd forintos támogatás csökkenés látható, mert itt a megítélt támogatás volumenéből kivették az EU felé nem elszámolható összeget. Egy korábbi döntés alapján a kormány nem használja ki azt az EU-s forrásokból adódó mozgásteret, amelyet a 2014-2020-as ciklus lebonyolításával kapcsolatos intézményrendszeri működtetési költségekre a Partnerségi Megállapodásban allokáltak, hanem ennek a négy százalékból három százalékot a magyar költségvetési forrásokból oldják meg. Az EU-s támogatási szerződés összegét csökkenteni kellett, ezt most vezették át a statisztikán.

Hozzáteszik: a fenti két ügynek nincs közvetlen köze az Európai Bizottság és a magyar hatóságok közötti különböző elszámolási vitákhoz, amelyek tavaly ősszel intenzívek voltak, de végül számos téren sikerült technikai jellegű megállapodásokat kötni.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik