Gazdaság

Nem tudni, hogyan fizetik ki a gyermekvédelmi támogatást a családoknak

Bizonytalanná vált a gyermekvédelmi támogatás kifizetésének formája, miután az év végén beszüntették az Erzsébet-utalvány kiadását. A gyermekvédelmi törvény ugyanis nem csak arról rendelkezik, hogy kötelezően adni kell ezt a támogatás, de azt is kimondja, hogy Erzsébet-utalványban kell folyósítani — írta meg a hvg.hu.

Hozzáteszik: az önkormányzatok ugyanakkor rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben – tehát Erzsébet-utalványban – adják. Értelemszerűen ez a támogatási forma is megszűnt január elsejétől.

A lap szerette volna megtudni, hogy a kormány tervezi-e módosítani a gyermekvédelmi törvényt, hogy másképp is biztosítható legyen a támogatás, vagy más módon rendeznék a kérdést, ám az EMMI-től többszöri kérésükre sem kaptak választ. Azt is megkérdezték a tárcától, hogy mi lesz az utalványkibocsátóval, illetve azokkal az üdültetési programokkal, amelyeket az Erzsébet-utalványból származó bevételből finanszíroztak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik