Gazdaság

A meggazdagodás kulcsa: a műszaki és az informatikai pálya

A műszaki végzettségű friss diplomások keresnek a legjobban, csaknem félmilliót, míg a zeneszerzők és a bábművészek havi bére csupán a 150 ezer forintot súrolja.

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) és a Dunaújvárosi Egyetem műszaki képzésén részt vett hallgatók lehetnek a leginkább elégedettek a keresetükkel, amely a diplomaszerzés után csaknem eléri a bruttó 500 ezer forintot – számolt be róla a Világgazdaság, a diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján. A lista kedvezőtlenebb végén a képzett zeneszerzők és a bábművészek szerepelnek.

A cikkből kiderül, hogy a friss diplomások közel 70 százaléka vállal munkát a tanulmányai befejezése után, és havi bruttó 287 ezer forint az átlagjövedelmük.

A képzési területek közül az alapszakon és a mesterszakon is az informatikusok keresnek a legjobban, hiszen bruttó 350, illetve 460 ezer forint az átlagjövedelmük.

A bölcsészek és a társadalomtudományok területén tanulók közül a legtöbb pénzt a BMN-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen, valamint a Zsigmond Király Egyetemen diplomát szerzők viszik haza, a havi bruttójuk több mint 300 ezer forint. Ezzel szemben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem bölcsészvégzettségű fiataljainak fizetése csak bruttó 190 ezer forinthoz közelít.

A diplomások tizede a munkája mellett, másik egytizede pedig fő státuszban tanul tovább a felsőoktatásban. A végzettek 7,5 százalékának helyzetéről nincs adat. Ide többek között a bejelentés nélkül külföldön tartózkodók, a nem regisztrált munkanélküliek, a bejelentés nélkül munkát végzők, valamint a háztartásbeliek sorolhatók.

A diplomások bérelőnye az érettségivel rendelkezőkhöz képest 199 százalék

– bizonyítják ezt az Eurostudent adatai. Az OECD-országok között a magyar arány a hatodik legmagasabb, az átlag 160 százalék. A vizsgált bérelőny Chilében, Kolumbiában, Costa Ricán, Mexikóban és Brazíliában nagyobb a hazainál.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik