Gazdaság

128 millió forintért vett újabb festményt Matolcsy jegybankja

Újabb festményt vásárolt meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjában, ezúttal Jan Van der Heyden Városlátkép című munkáját. Ahogy eredetileg tervezték, nettó 400 ezer euróért, azaz mintegy 128 millió forintért vették meg a képet a londoni Johnny Van Haeften Limited’ kereskedőcégtől, akik kizárólag XVI. és XVII. századi holland művészek festményeivel foglalkoznak.

Ezen a képen kívül még Csernus Tibor Saint-Tropez című festményének megvásárlásáról van döntés (110 millió forintért), valamint Giovanni Battista Pittoni: Szent József halála című festményét is megveszik (20 millió forintért) és Rippl-Rónai József: Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című képét (45 millió forintért) kívánja megszerezni a tulajdonostól az MNB, számolt be tavaly év végén az Mfor.

Az MNB 2014-ben indította a programot. Oldalukon azt írják, más európai központi bankok műkincsvásárlási gyakorlatához hasonlóan törekednek arra, hogy felkutassák és gyűjtemény formájában megőrizzék a nemzeti és más kiemelkedő értékű műkincseket, kulturális javakat, művészeti és hagyatéki értékeket, ezekből pedig olyan gyűjteményt hozzon létre, amely széles körű kulturális, művészeti és társadalmi elismerésre tarthat számot. Az eddig megvásárolt festmények és gyűjtemények is fent találhatóak weboldalukon.

Köztük például a Munkácsy Mihály trilógiájának egyik darabja, Krisztus Pilátus előtt című alkotása, amelyet 5,7 millió dollárért (1,6 milliárd forint) vett meg a jegybank a kanadai Hamilton galériától. Ez ugyanúgy a debreceni Déri Múzeumba került, mint a trilógia másik tagja, a Golgota, amelyet nemrég vett meg 3 milliárd forintért a magyar kormány Pákh Imrétől.

A debreceni Déri Múzeum Munkácsy termében együtt látható Munkácsy Mihály festõmûvész Krisztus-trilógiája. Érdekesség, hogy az alkotó soha nem látta együtt a három képét.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik