Gazdaság

Megegyeztek a Sparnál a bérekről

Megállapodott a 2019-es bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, adta hírül a kereskedelmi lánc honlapján.

  • A megegyezés értelmében a vállalat munkavállalóinak jelentős része magasabb fizetést kap az idei évtől, valamint
  • a vállalatnál érvényben lévő Kollektív Szerződés túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó szabályai nem változnak. Ezen túlmenően
  • a kedvezőtlen adóváltozások ellenére megváltozott formában, de megtartják a hűségprogramot, melynek keretében további béren kívüli juttatásokat is kapnak a munkavállalók, és
  • megmarad a 13. havi juttatás is.

A béremelést a cég kizárólag saját forrás felhasználásával valósítja meg, foglalták össze a lényeget. De nézzük a részleteket.

Mennyi az annyi?

A cég úgy fogalmazott, hogy a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is jelentős béremelést biztosítanak. A munkaerőpiac által leginkább kitett területeken, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimum havi bruttó 220 ezer forint 2019. január 1-től.

A cég 2017-ben 10 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre. Ez a szám 2018-ban elérte a 9 milliárd forintot, 2019-ben pedig további 7,5 milliárd forinttal egészül ki. A bérfeszültség megelőzése érdekében a fizetések meghatározása során pedig most is törekedtünk arra, hogy az egyes vezetői szintekhez köthető bérek összecsúszását elkerüljük, hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Bár számos vállalatnál kivezették a készpénzes béren kívüli juttatás az adóterhek jelentős növekedése miatt, a lánc a juttatások megtartása mellett döntött. Úgy vélik, ez a munkatársak versenyképes javadalmazását szolgálja. Továbbra is kiemelten kezelik a hosszabb ideje a vállalatnál dolgozók megbecsülését, biztosítják a céges hűségprogramot két fontos változtatással.

  • 2019. január 1-től a korábban minden munkavállaló számára elérhető, éves szinten nettó 100 ezer forintos készpénzes juttatás éves szinten bruttó 120 ezer forintos készpénzes juttatásra módosul, amelyet havi szinten bruttó 10 ezer forint bérkiegészítésként fizetnek ki.
  • A 2018-ban még választható SPAR Ajándékkártya helyét kizárólagosan a SZÉP-kártya veszi át, a juttatás mértéke pedig változatlan marad, a cégnél eltöltött évek számától függően éves szinten minimum 40, maximum 100 ezer forint.

Ezzel a vállalat támogatni kívánja munkavállalói kikapcsolódását, feltöltődését. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, mely időszaktól függően 5-10% kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával.

A munkatársi létszámunk 2019-ben is tovább fog nőni, elsősorban az új beruházásaink miatt, illetve mert a SPAR céljai között szerepel a kiemelt területek leterheltségének csökkentése. Mindezek mellett továbbra is érvényben marad a Kollektív Szerződésünk túlórára és munkaidőkeretre vonatkozó rendelkezése, amely 300 órában maximalizálja az elrendelhető túlóra mennyiségét, és 4 hónapban a munkaidőkeret mértékét. Ezen –a szakszervezetekkel egyetértésben- a vállalat nem kíván változtatni. Az elmúlt évben megtett intézkedések eredményeképpen a fluktuációs rátánk pedig egy év alatt további 6 százalékponttal csökkent, mely így jelenleg közel 26%.

– emelte ki Maczelka Márk kommunikációs vezető. Ez is bizonyítja, hogy a vállalat jelentős erőfeszítéseket tett munkavállalói megtartása érdekében, reagálva az aktuális munkaerőpiaci helyzetre.

A SPAR Magyarország 2018-ban is folytatja a beruházásokat új áruházak építésével – és ezzel együtt új munkahelyek teremtésével – valamint a meglévő áruházak felújításával: az idei beruházási keret meghaladja a 26 milliárd forintot, melyet az osztrák családi tulajdonban lévő vállalat Magyarországon fektet be.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.